Vražda Remiáša sa opäť vyšetruje. Dobehne minulosť Mečiara, Lexu a spol.?

    0
    Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar s predsedom strany SMER-SD Robertom Ficom po rokovaní o zostavení vlády v roku 2006 (Autor: SITA)

    Vražda bývalého policajta Remiáša, ktorý pomáhal korunnému svedkovi Oskarovi Fegyveresovi v prípade únosu prezidentovho syna Michala Kováča, napriek obnovenému vyšetrovaniu nevzniesla obvinenie voči žiadnym konkrétnym osobám. Z činu bola pritom podozrivá Slovenská informačná služba (SIS), ktorá sa o Remiáša pre Fegyveresa intenzívne zaujímala.

    A bola to rovnako SIS pod vedením Ivana Lexu, ktorá bola podozrivá aj z únosu Kováčovho syna do zahraničia. „K dnešnému dňu nie sú v predmetnej trestnej veci vznesené obvinenia voči žiadnym osobám,” informoval Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorá obnovené vyšetrovanie dozoruje. Remiáš prišiel o život pri výbuchu vo svojom aute pred dvadsiatimi rokmi. Síce je to dlhé časové obdobie, no v prípade sa dostávajú na svetlo nové informácie.

    V hre o čas však začína polícia ťahať za kratší koniec. Pre uplynutie 20-ročnej premlčacej lehoty teraz hrozí, že aj v prípade vypátrania páchateľa ho už nebude možné odsúdiť. Existujú tri verzie, ako sa vražda mohla stať. Ako píše SME.sk, najpravdepodobnejšia verzia ukazovala na tajnú službu, ktorá mala Remiáša v merku. Podľa neskorších zistení polície si vraždu SIS mohla objednať v podsvetí, lebo s ním mala dobré vzťahy počas pôsobenia Vladimíra Mečiara.

    Remiáš žiadal o svoju bezpečnosť, pretože si všimol, že ho prenasledujú cudzie autá. Tesne pred smrťou bol s vyšetrovateľom kauzy zavlečenia Jozefom Čížom. Ten ho žiadal, aby presvedčil Fegyveresa, aby v prípade prezidentovho syna vypovedal, ten odmietol. Správa o činnosti SIS, ktorú vypracoval Lexov nástupca Vladimír Mitro, potvrdzovala, že Remiáša sledovali do posledného dňa a odpočúvali mu aj telefón. Fegyveresov otec Oskar si viedol zápisky, v ktorých sa na margo Remiášovej smrti vyjadril ako o prvej politickej vražde, ktorá má byť výstrahou pre ostatných. „M. K. mladší je už doma, jeho rany sa postupne zahoja. Nezahojí sa však už nikdy bolesť a žiaľ podľa mojej mienky z politickej vraždy Róberta Remiáša, ktorý musel umrieť pre výstrahu druhých, lebo bol najmenej známy v tejto kauze širokej verejnosti,” píše Remiáš starší vo svojich zápiskoch na margo prezidentovho syna.

    Polícia z návodu na vraždu Remiáša obvinila v decembri 2002 Ivana Lexu. V roku 2006 špeciálny prokurátor trestné stíhanie zastavil s konštatovaním, že proti Lexovi v spise nie je žiaden dôkaz. Lexov advokát Ľubomír Hlbočan odmieta obvinenia z vraždy a trvá na verzii, že Remišovo auto vybuchlo pre technickú poruchu.

    - Reklama -