Vražda Nemky utečencom: Vyjadrila sa Merkelová. Stojí to za prečítanie

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Merkelová sa pritom k jednotlivým prípadom trestnej činnosti utečencov zásadne nevyjadruje. Veľkú empatiu voči obetiam neprejavila ani vo svojom ojedinelom vystúpení po sérii teroristických útokov tento rok v lete. „Táto vražda je desivá a moje myšlienky sú s rodičmi dievčaťa,“ uviedla Merkelová v pondelkovom programe ARD Tagesschau. Zlé jazyky hovoria o tom, že k vražde študentky Marie Ladenburgerovej sa vyjadrila len preto, že mladá žena pomáhala utečencom a bola dcérou úradníka EÚ.

    Merkelová však opäť nezabudla varovať pred odsúdením všetkých migrantov, ktorí prichádzajú nielen do Nemecka, ale aj do celej Európy. „Ak sa ukáže, že za znásilnenie a vraždu nesie zodpovednosť afganský utečenec, treba, samozrejme, tento čin odsúdiť rovnako ako každú inú vraždu a veľmi jasne všetko pomenovať. Ale nie je možné z tejto vraždy plošne obviňovať všetkých utečencov,“ uviedla Merkelová pre ARD.

    Oproti ešte nedávnej praxi nemeckých úradov a médií kancelárka zároveň zdôraznila, že o týchto prípadoch treba hovoriť úplne otvorene. Merkelová však odmietla pripustiť, že by za prípady znásilnení nemeckých žien bola zodpovedná jej prisťahovalecká politika otvorených dverí, a len zopakovala, že každý prípad vraždy alebo znásilnenia treba jasne pomenovať a odsúdiť. Zo svojich vlastných zlyhaní potom nezabudla obviniť Merkelová ostatných, keď vyjadrila nespokojnosť so „solidaritou ostatných európskych štátov“.

    Merkelová pripustila, že v prisťahovaleckej politike EÚ vidí nedostatky. „Všetci sa zhodneme na tom, že treba ešte lepšie chrániť naše vonkajšie hranice a že by sme mali ešte oveľa efektívnejšie bojovať proti príčinám migrácie. Za zásadný problém však považujem prerozdeľovanie utečencov. To sa musí zmeniť,“ cituje kancelárku denník Die Welt s tým, že ARD bola kritizovaná za to, že v sobotu neinformovala konkrétne o zatknutí afganského utečenca.

    „O konkrétnych trestných činoch informujeme všeobecne len veľmi zriedka, ale pôvod údajného páchateľa nemá s týmto rozhodnutím nič spoločné. Keby sa ukázalo, že sa utečenci podieľajú na páchaní trestnej činnosti vo väčšej miere ako väčšinová populácia, samozrejme, informovali by sme o tom. V každom prípade berieme negatívne názory divákov veľmi vážne a už v priebehu budúceho roka s prihliadnutím ku kritike divákov podnikneme konkrétne kroky,“ prisľúbil šéfredaktor ARD Kai Gniffke.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -