Vráťte Krym a nechajte Ukrajinu na pokoji, zaznelo od Donalda Trumpa. Bolo to trošku inak, nahliadnite bez skreslenia

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Tlačový hovorca Bieleho domu Sean Spicer odpovedal v utorok popoludní na otázky novinárov. Ešte predtým sa však pokúsil prítomným novinárom objasniť oficiálne stanovisko prezidenta Trumpa k prípadu odvolania jeho dnes už bývalého poradcu Michaela Flynna.

    K prepusteniu Flynna vraj v žiadnom prípade nedošlo len tak sčista-jasna. Išlo o niekoľkotýždňový proces, ktorý pozostával z mnohých vyšetrovaní.

    „Tým prípadom sme sa veľmi dôkladne zaoberali celé týždne, snažili sme sa dostať k jadru veci. Nakoniec sme urobili rozhodnutie, ktoré nebolo založené na právnych otázkach, išlo o otázku dôvery. Situácia dospela k tomu, že úroveň dôvery medzi prezidentom Trumpom a generálom Flynnom degradovala natoľko, že bolo treba urobiť nevyhnutné zmeny,“ uviedol Trumpov tlačový hovorca na tlačovej konferencii.

    „Prezident sa skutočne obával toho, že generál Flynn nebol voči viceprezidentovi a ostatným členom kabinetu úplne úprimný. Ľudia v tejto pozícii sa zaoberajú kľúčovými témami týkajúcimi sa Číny, Severnej Kórey a Blízkeho východu. Prezident k nim preto musí mať neoblomnú dôveru, ktorá v tomto prípade chýbala, a tak musel prezident generála Flynna požiadať o to, aby na svoj post rezignoval.“

    Dôležitým bodom Spicerovho vystúpenia bol jeho opis vzťahu medzi Donaldom Trumpom a ruskou vládou v kontexte Flynnovho odvolania.

    „Z týchto dôvodov sa prezident Trump rozhodol požiadať o Flynnovu rezignáciu, ku ktorej aj následne došlo. Irónia celej tejto situácie spočíva v tom, že prezident Trump od svojho nástupu do funkcie postupuje voči Rusku naozaj tvrdo. Neustále pripomína otázku Krymu, ktorý predchádzajúca prezidentská administratíva nechala Rusku napospas. Prezidentova vyslankyňa v OSN Nikki Haleyová vystúpila hneď prvý deň vo svojej funkcii pred členov Bezpečnostnej rady OSN, kde rázne odsúdila ruskú okupáciu Krymu. Haleyová ďalej vyhlásila, že ,tristná situácia na východe Ukrajiny si žiada rázne a jednoznačné odsúdenie ruských operácií‘,“ uviedol Spicer.

    „Prezident Trump veľmi jednoznačne uviedol, že od ruskej vlády očakáva deeskaláciu násilia na Ukrajine a navrátenie Krymu. Zároveň však očakáva a dúfa, že bude schopný s Ruskom – na rozdiel od svojich predchodcov – nastaviť dobré vzťahy. To by nám pomohlo vyriešiť mnoho problémov, ktorým svet momentálne čelí, ako hrozbu, ktorú predstavuje Islamský štát a terorizmus,“ dodal.

    Celé vyhlásenie si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -