Vraj sú stále kamaráti. USA a Turecko po zvýšení napätia potvrdili strategické partnerstvo

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    McMaster a Kalin hovorili o prioritách a obavách oboch krajín, ku ktorým patria spoločné strategické výzvy a vývoj v regióne, píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili Biely dom i úrad tureckého prezidenta. Stanovisko sa nezmieňuje o podpore USA pre prevažne kurdské sily bojujúce v Sýrii, ktorá narušila vzťahy týchto spojencov z NATO.

    Vyhlásenie podľa agentúry DPA konštatuje, že McMaster a Kalin “sa podrobne venovali otázkam ovplyvňujúcim bilaterálne vzťahy a skúmali spôsoby rozšírenia spoločného boja proti všetkým formám terorizmu”.

    McMaster navštívil Turecko po tom, ako v januári telefonoval s Kalinom v reakcii na tureckú ofenzívu v Kurdmi ovládanej enkláve Afrín v severnej Sýrii.

    Obaja poradcovia prisľúbili koordináciu s cieľom zabrániť, aby sa turecké a americké jednotky dostali do vzájomných bojov. USA podporujú sýrske kurdské sily a majú vlastných vojakov umiestnených v Manbidži východne od Afrínu.

    “Bolo potvrdené, že (kurdským milíciám) nebudú poskytnuté žiadne zbrane, a bolo zdôraznené, že oprávnené bezpečnostné obavy Turecka musia byť zohľadnené,” uviedla kancelária tureckého prezidenta ešte v januárovom stanovisku.

    Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson by mal podľa očakávaní navštíviť Turecko počas svojej cesty po krajinách Blízkeho východu v dňoch 11.-16. februára.

    - Reklama -