Vraj je len otázkou času, kedy v Bavorsku zmrzne prvé dieťa z utečeneckej vlny

    0
    Dobrovoľníci varujú európskych politikov pred humanitárnou katastrofou nevídaných rozmerov (Autor: UNHCR)

    „Je len otázkou času, kedy tu zmrzne prvé dieťa,“ hovorí Lothar Venus z pasovského okresného úradu. Predpokladá, že viacero čakajúcich bude musieť stráviť celú noc vonku v zime. Na nemeckej strane majú totiž k dispozícii málo autobusov, ktoré by utečencov rozviezli do ubytovní v Bavorsku. Večer by malo doraziť desať autobusov z Mníchova. Tie však poberú len 600 ľudí.

    Podnikateľ uvoľnil halu pre utečencov

    „Čo zmôže pri týchto počtoch desať autobusov, potrebovali by sme ich tu štyridsať, aby sme tých ľudí dostali rýchlo do tepla,“ napomína Venus. Podľa neho existuje nebezpečenstvo, že utečenci sa skrátka rozhodnú pokračovať do Nemecka na vlastnú päsť. Museli by pritom prejsť tri kilometre pešo po neosvetlenej rýchlostnej ceste, čo je za tmy životu nebezpečné. Pred dvoma dňami sa aj napriek varovaniu nemeckej Spolkovej polície vydalo na takúto cestu 1 000 utečencov.

    Nemeckí úradníci majú v noci zabezpečiť, aby sa podobný scenár neopakoval. Darí sa im to okrem iného s pomocou podnikateľa z Wegscheidu, ktorý sa bez otáľania rozhodol vypratať jednu zo svojich hál a poskytnúť ju ako provizórnu ubytovňu. Jeden z autobusov tak jazdí tam a späť a za krátky čas odvezie z lúky do haly asi 300 utečencov. Po hodinách v chladnom počasí majú konečne aspoň strechu nad hlavou.

    Boja sa vziať si deku, ale neskôr to ľutujú

    Čakajúcich utečencov neubúda ani na hraniciach medzi bavorským Pasovom a rakúskym Achleitenom. Počas stredy tu rakúske úrady priviezli zhruba 2 500 ľudí v štyridsiatich autobusoch. Červený kríž im dá čaj, zeleninovú polievku, sucháre a ovocie. Deky, ktoré ponúkajú dobrovoľníci, však prijme len málo migrantov. Majú totiž strach, že keď vystúpia z radu, prídu o drahocenný čas a budú sa potom musieť zaradiť zase na koniec. O niekoľko hodín neskôr to ľutujú. Posedávajú či polihujú na chladnom asfalte a mrznú. Niektorí sa zohrievajú pri ohni. Môže trvať niekoľko hodín, kým sa dostanú do vyhrievaných izieb v provizórnych ubytovniach v Nemecku.

    Otázkou podľa DPA ostáva, prečo Rakúšania dopravujú masy utečencov na nemecké hranice až v popoludňajších či večerných hodinách. „Do poludnia tu nemáme problém. Ale podvečer to už ide spádom. Pritom rakúski kolegovia sú rovnako preťažení ako my,“ hovorí hovorca spolkovej policajnej inšpekcie z bavorského Freyungu Thomas Schweikl.

    autor: vam, čtk

    - Reklama -