Vrahovia, zvieratá. Ďakujeme Asadovi. Škoda, že Rusi odišli. Reportér Českého rozhlasu vystúpil v ČT, redaktorka možno zostala prekvapená

    0
    Zničené sýrske mesto Zará v provincii Homs (Autor: SITA)

    Podľa Mikoláša záleží na tom, kde v Sýrii sa práve pohybujete. V hlavnom meste Damask panuje pokoj. Na druhej strane mesto Homs ako niekdajšie centrum odporu proti prezidentovi Asadovi pripomína Drážďany krátko po spojeneckom bombardovaní na konci druhej svetovej vojny. Do Homsu sa však začínajú vracať ľudia.

    „Hlavne kresťanské rodiny sa vracajú, do centra asi 400 rodín, asi 1 000 rodín na okraj. A tí ľudia sú vďační a hovoria: Ďakujeme Bohu, že sme sa mohli vrátiť, a ďakujeme Asadovi,“ povedal hosť. Asad má medzi obyvateľstvom vysokú podporu, občania hovoria, že radšej volia menšie zlo s Asadom, než aby podliehali väčšiemu zlu v podobe radikálov.

    Informačná vojna je rovnako brutálna ako vojna skutočná

    Sýrska Palmýra, kde sa konali tvrdé boje s Islamským štátom, je totálne zničená. Tie zvieratá, či ako ich chcete nazývať, mesto úplne zdevastovali. Mesto teraz strážia ruské jednotky, ale to neznamená, že by tam vládol pokoj. „Islamisti nastražili míny napríklad do chladničiek – otvoríte chladničku a vyletíte do vzduchu,“ pokračoval v opise situácie. Odstraňovanie mín je dnes hlavnou náplňou práce v tomto historickom klenote stojacom uprostred púšte.

    Zároveň treba poznamenať, že v Sýrii zúri aj informačná vojna. Na mieste potom môžete vidieť povstalcov, ktorí k obyvateľom nepustia hospodársku pomoc, aby mohli neskôr povedať, že žiadna pomoc neprichádza. Aj táto informačná vojna je teda veľmi brutálna. Je síce pravda, že v krajine funguje určité prímerie, ale situácia je veľmi komplikovaná, lebo skupiny, na ktoré sa prímerie nevzťahuje, spolupracujú s bojovníkmi, na ktorých sa prímerie vzťahuje. Obchodujú medzi sebou, predávajú si ropu či zbrane.

    Ľudia v Sýrii bez rozdielu viery boli sklamaní z odchodu a zo stiahnutia ruských vojakov z krajiny. Mali by ich tam radšej ako Irán, lebo Rusko nie je štát, ktorý by bol natoľko postavený na náboženskej viere ako Irán. Aj Sýria bývala sekulárnym štátom.

    Nakoniec sa spravodajca ČRo vyjadril aj o postavení tzv. sýrskej opozície. „Povstalci na mieste aj samotní opoziční predstavitelia priznávajú, že podporu v Sýrii nemajú. Dnes sýrsku opozíciu reprezentujú aj najradikálnejší islamisti,“ konštatoval hosť. V praxi teda musia k riešeniu dospieť Rusi a Američania. Obyčajným Sýrčanom už ide skrátka len o mier a je im jedno, kto mierové riešenie prinesie.

    - Reklama -