Vrah z rakúskeho Grazu sa vydával za kresťana, na súde priznal, že je moslim

    0
    Polícia kontroluje vrak terénneho auta (Autor: TASR)

    Už rok pred šialeným útokom v juhofrancúzskom Nice sa stalo niečo veľmi podobné v rakúskom Grazi. Mentálne narušený útočník však na rozdiel od svojho nasledovníka v polovici júna zrazil „len“ 4 ľudí.

    Naturalizovaný Rakúšan s bosnianskymi koreňmi Alen Rizvanović bol pôvodne v médiách vykreslený ako duševne narušený kresťan. Práve pre svoj mentálny stav tak mal byť umiestnený do liečebne, namiesto väzenia.

    Nehovoril pravdu

    Ako sa však ukázalo na súde, ktorý momentálne prebieha, Rizvanović o svojom vierovyznaní klamal.

    Podľa portálu Breitbart.com útočník bol údajne vykreslený ako „problémový kresťan, ktorý sa dostal do problémov s vlastnou ženou“. Iné správy pre zmenu hovorili, že Rizvanovića opustila manželka, pretože sa k nej správal hrubo.

    Vyšetrovanie páchateľových účtov na internete odhalilo, že dlhodobo sledoval stovky islamských stránok a mal zriadené účty na saudskoarabských portáloch.

    Ako ďalej vysvitlo, Rizvanović nielenže nebol pokrstený, no nebol ani kresťanom. Chodil do mešity šesťkrát do týždňa a bol oddaným moslimom. O nábožensky motivovaný akt však s najväčšou pravdepodobnosťou nešlo. 

    Aj starosta

    Na súde, mimochodom, vypovedal aj starosta mesta Siegfried Nagl, ktorý sa v osudný deň nachádzal veľmi blízko miestu nešťastia.

    „Dúfam, že tento muž zostane za mrežami do konca života,“ vyjadril sa Nagl. Starosta štajerského mesta dúfa, že lekári neprídu k záveru, že páchateľ je už mentálne v poriadku, a „o rok sa vráti späť“.  

    - Reklama -