Vplyvný veliteľ Islamského štátu padol. Zabili ho iracké vládne sily

    0
    Taženie irackej armády (Autor: TASR)

    Hamám al-Alíl, ležiaci južne od Mósulu, bol posledným väčším mestom, ktoré do nedele ovládali islamisti. Tí teraz v snahe o svoju záchranu podnikajú v oblasti Mósulu vojenské operácie na viacerých frontoch. Symbolickým víťazstvom Islamského štátu je znovudobytie štvrte Aden a priemyselnej zóny v západnej časti Mósulu. 

    Táto vojenská operácia islamistických jednotiek bola úspešná aj vďaka tomu, že tam spáchali niekoľko samovražedných atentátov, ktorými donútili elitné jednotky irackej armády a polovojenské oddiely, aby sa stiahli. 

    Podľa tlačovej agentúry Amák, napojenej na Islamský štát, sa islamistom počas úteku vládnych síl podarilo zmocniť 11 áut značky Hummer a piatich vozidiel typu Cougar. Iracké vládne sily však majú v Mósule pod kontrolou dovedna šesť štvrtí.

    Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Spočiatku bol postup útočiacich síl pomerne rýchly, keďže sa odohrával v redšie osídlenom okolí mesta. Na pozície IS v okolí Mósulu útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje koalícia vedená Spojenými štátmi.

    - Reklama -