Vplyvný americký denník rozoberá Putinove kroky v Sýrii. Stojí to za prečítanie

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Tento názor zastáva napríklad analytik z International Crisis Group Noah Bonsey, ktorý je presvedčený, že ruská intervencia zabezpečila prezidentovi Vladimirovi Putinovi pozíciu kľúčového hráča v budúcich rokovaniach o mieri v Sýrii. „Čo sa však týka nejakých budúcich ziskov zo samotnej vojenskej intervencie, tak v tomto ohľade zrejme nemôže Rusko očakávať nič zvláštne,“ usudzuje Bonsey. Americký denník pripomína, že Európska únia nateraz oddialila predĺženie sankcií voči Rusku a minister zahraničia USA John Kerry v utorok navštívil Moskvu, kde diskutoval so svojím náprotivkom Sergejom Lavrovom aj prezidentom Vladimirom Putinom. Za tieto úspechy však vraj platí ruský vodca vysokú cenu.

    „Rusko ekonomicky trpí v dôsledku nízkych cien ropy, v súvislosti s vojenskou intervenciou v Sýrii umierajú obyčajní Rusi a dokonca došlo k vážnemu narušeniu vzťahov s Tureckom. Krajine okrem toho hrozí odveta zo strany ruských džihádistov bojujúcich na strane Islamského štátu, ktorí by sa mohli vrátiť späť domov a naplánovať teroristické útoky priamo tam,“ uvádza denník The New York Times, podľa ktorého je zrejmé, že Spojené štáty a Európa potrebujú pomoc Ruska pri riešení problémov na Blízkom východe, ale to isté vraj platí aj naopak. „Kľúčovou otázkou zostáva, kto by mal získať právo hovoriť pri mierových rokovaniach v mene sýrskej opozície a koho by mali naopak opomenúť a označiť za teroristu,“ poukazuje americký denník.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Spojené štáty teraz ústami ministra Kerryho oznámili, že sa nebudú prvoplánovo usilovať o vypudenie Asada, ale aj napriek tomu vyjadrujú značné pochybnosti o úspešnom pokračovaní jeho vlády. „Moskva aj naďalej bombarduje hlavne pozície sýrskej opozície, čo signalizuje, že jej hlavným cieľom v konflikte je udržať pri moci súčasný vládnuci režim prezidenta Asada. Jeho najväčším vojenským úspechom od vstupu Rusov na bojisko zostáva ovládnutie leteckej základne v blízkosti Aleppa. Je však nepravdepodobné, že by tento čiastkový úspech nejako výrazne ovplyvnil celú vojnu. Ruské údery ničia sýrsku infraštruktúru a sú príčinou vzniku ďalšej utečeneckej vlny. Podľa sýrskeho protivládneho aktivistu Shadiho al-Owainiho narobilo ruské bombardovanie väčšie škody ako to vládne. „Ruské bomby sú ničivejšie a presnejšie,“ cituje jeho vyjadrenie americký denník.

    Rusi sa okrem toho zameriavajú na bombardovanie kamiónov naložených ropou, ktorá bola vyťažená v oblastiach ovládaných Islamským štátom. Ani to však podľa niektorých analytikov nebude mať na konečný výsledok vojny výraznejší vplyv. „V dlhodobom horizonte aspoň môžu džihádistov oslabovať. V tejto chvíli sa však z pohľadu Islamského štátu nič také zásadné nedeje,“ hovorí Aron Lund, šéfredaktor blogu Syria in Crisis v rámci think-tanku Carnegie Endowment for International Peace. „V každom prípade dnes Rusko pociťuje na vlastnej koži, že prosté letecké údery bez použitia pozemných síl nedovedú konflikt do víťazného konca. Asadove sily sú už navyše po piatich rokoch značne vyčerpané na to, aby mohli podniknúť rozsiahlu ofenzívu. V súčasnosti však aspoň Spojené štáty tlačia Rusko k spolupráci na mierovom procese. Ale nie je jasné, či budú chcieť Rusi rokovať s novou sýrskou opozíciou a vyslovia súhlas s odchodom Asada, čo je kľúčová požiadavka opozície,“ uzatvára The New York Times.

    - Reklama -