Von der Leyenová: EÚ volá po dôraznejšej podpore krátkodobej práce

    0
    Ursula von der Leyenová (Autor: TASR)

    Von der Leyenová v správe pre médiá pripomenula, že Európania trpia najväčšou ľudskou tragédiou od predošlých vojen. Vyjadrila sústrasť rodinám tisícov ľudí, ktorí sa stali obeťami nového koronavírusu a zdôraznila, že najťažšie sú pandémiou zasiahnuté Taliansko a Španielsko.

    “Náš každodenný život sa dramaticky zmenil. Milióny ľudí nemôžu ísť do práce, ale stále si musia kupovať potraviny a platiť účty. Spoločnosti vyplácajú svojim zamestnancom platy, aj keď práve teraz nevytvárajú hodnoty. Európa teraz prichádza s novou iniciatívou, uviedla von der Leyenová. Spresnila, že názov iniciatívy je Sure (Istota).
         

    Poukázala na skutočnosť, že napríklad regióny okolo Milána alebo Madridu sú súčasťou “chrbtice európskeho hospodárstva” a tisíce silných a zdravých spoločností z týchto regiónov bojujú so súčasnou krízou, pričom však potrebujú podporu zo strany EÚ, aby dokázali prekonať krízu. “Aj preto sme vyvinuli koncept krátkodobej práce,” dodala šéfka eurokomisie.

    Podľa jej slov cieľom tejto iniciatívy je pomôcť Taliansku, Španielsku a ostatným členským krajinám, ktoré boli ťažko zasiahnuté zdravotnou krízou.

    Von der Leyenová uviedla, že Únia sa poučila z finančnej krízy v roku 2008, keď členské štáty, ktoré používali koncept krátkodobej práce, pomohli miliónom ľudí zotrvať vo svojich zamestnaniach a spoločnostiam prekonať finančnú krízu.

    “Toto je Sure: krátkodobá práca podporovaná štátom. Zmierňuje účinky recesie, udržiava ľudí v práci a umožňuje spoločnostiam návrat na trhy s obnovenou energiou. Myšlienka je jednoduchá. Ak neexistujú žiadne objednávky a spoločnosti nemajú prácu z dôvodu dočasnej vonkajšej príčiny, ako je koronavírus, nemali by prepúšťať svojich pracovníkov,” vysvetlila von der Leyenová.

    To podľa nej znamená stále zamestnávať ľudí, aj keď je menej práce. A vo voľnom čase by sa pracovníci mohli priúčať novým zručnostiam, z ktorých budú mať úžitok oni aj celá spoločnosť.

    “Týmto spôsobom sú ľudia počas krízy ušetrení prievanu vo svojich peňaženkách. Môžu aj naďalej platiť nájomné a kupovať čo potrebujú. A má to tiež pozitívny vplyv na hospodárstvo,” odkázala šéfka exekutívy EÚ.

    Von der Leyenová zdôraznila, že ešte v priebehu tohto týždňa Európska komisia navrhne nový nástroj na podporu krátkodobej práce. Jeho cieľom bude pomôcť najviac postihnutým krajinám a bude platiť vo všetkých členských štátoch.

    - Reklama -