Volebný zákon vykazuje diskriminačné prvky

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: unsplash.com)

    “Je dôležité, aby štát zabezpečil alternatívne prostriedky na riadne uplatnenie práva voliť pre všetkých oprávnených voličov. Povinnosťou štátu je využiť všetky dostupné prostriedky vrátane možnosti on-line hlasovania v digitálnej dobe 21. storočia, aby bolo právo voliť zabezpečené rovnako pre všetkých,” povedala výkonná riaditeľka SNSĽP Katarína Szabová.

    Slovákom žijúcim v zahraničí je umožnené voliť “na diaľku” vo voľbách do Európskeho parlamentu a pri referende.

    “V ostatných prípadoch neostáva Slovákom zdržiavajúcim sa v čase volieb v zahraničí nič iné, ako sa vrátiť na územie Slovenska, uplatniť svoje volebné právo a vrátiť sa naspäť,” uvádza stredisko, podľa ktorého majú tieto ustanovenia diskriminačný charakter.

    Stredisko chce aj naďalej sledovať vývoj situácie v oblasti volebného práva a chce využiť všetky prostriedky v rámci svojho mandátu na odstránenie diskriminačných ustanovení.

    Poslanci parlamentu v utorok (10. 9.) neschválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú navrhovala opozičná SaS.

    Poslanci navrhovali, aby mohli Slováci v zahraničí hlasovať vo voľbách do národnej rady, do Európskeho parlamentu, v prezidentských voľbách, v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta aj v referende.

    - Reklama -