Volebný tlak v USA sa stupňuje. V novembri si to „rozdá“ Clintonová s Trumpom

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    „Prvýkrát v dejinách našej krajiny sa žena stane kandidátkou za veľkú politickú stranu,“ vyhlásila Clintonová. Šesťdesiatosemročná exšéfka americkej diplomacie a manželka bývalého prezidenta Billa Clintona vystúpila počas zhromaždenia svojich prívržencov v newyorskom Brooklyne a poďakovala im za dosiahnutie historického míľnika.

    „Môžeme hrdo povedať, že v Amerike nie je žiadna prekážka príliš veľká, žiadny strop príliš vysoký, aby sa nedali zdolať. Víťazstvo nepatrí jednému človeku, ale generácii žien a mužov, ktorí bojovali a obetovali sa, aby toto umožnili,“ vyhlásila Clintonová, ešte keď boli primárky v plnom prúde, no podľa predbežných odhadov vyhrávala v New Jersey a viedla v Južnej Dakote a v Novom Mexiku. Clintonová to natrela jednému z favoritov demokratov, socialistovi Berniemu Sandersovi, ktorý si do výherného portfólia mohol pripísať len Severnú Dakotu. Problematike sa vo svojej podrobnej analýze, ktorú nájdete TU, venoval Branislav Ondrášik.

     

    Republikánov do volieb povedie zbohatlík Donald Trump, ktorý primárky vyhral v piatich štátoch – New Jersey, Nové Mexiko, Južná Dakota a Montana. „Toto je prejavom vôle ľudí, ktorí verili, že skutočná zmena, nie Obamova zmena, ale že skutočná zmena je možná. Je mi cťou, že ste mi umožnili viesť Republikánsku stranu k víťazstvu túto jeseň. Rozumiem zodpovednosti za túto úlohu a nikdy vás nesklamem,“ vyhlásil Trump na zhromaždení v New Yorku. O utorkovom súboji informoval aj zahraničný portál televízie CNN.

    Hillary Clintonová sa prihovára k svojim prívržencom v Brooklyne. Zdroj: Youtube/Ben King

    - Reklama -