Volebné prieskumy vo Švédsku. Nech nečítajú tí, ktorí vítajú imigrantov

    0
    Utečenci vo Švédsku (Autor: SITA)

    Volebný prieskum spoločnosti Ipsos prebiehal v období od 3. do 14. decembra, teda bezprostredne potom, keď švédska vláda oznámila sprísnenie pravidiel na udeľovanie azylu. Voličov to však nepresvedčilo. Vládna koalícia by získala len 37,3 percenta a prišla by tak o pol milióna voličských hlasov. Naopak, zvýšili sa preferencie opozičných Švédskych demokratov, ktorí zastávajú protiimigrantské a euroskeptické postoje. Keby sa parlamentné voľby konali dnes, dosiahli by Švédski demokrati takmer devätnásť percent. To je o šesť percent viac, ako dosiahli v parlamentných voľbách vlani v septembri.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Zatiaľ čo preferencie vládnucej koalície poklesli a Švédski demokrati si získavajú väčšiu popularitu, stredopravá Aliancia za Švédsko si stále drží podporu vo výške asi štyridsaťjeden percent. Opatrenia socialistov a zelených v oblasti prisťahovaleckej politiky aj napriek tomu zrejme prinášajú svoje ovocie. Ešte v októbri prišlo do krajiny každý týždeň okolo desaťtisíc žiadateľov o azyl, ale v prvom decembrovom týždni to podľa švédskej migračnej agentúry Migrationsverket bolo len 4 721 ľudí. Podľa profesora politológie zo Štokholmskej univerzity Tommyho Möllera výsledky prieskumu menia históriu, pretože doteraz švédski voliči vládu v časoch krízy naopak podporovali.

    „Niektorí voliči sa však domnievajú, že na vzniku súčasnej migračnej krízy v krajine sa čiastočne podieľala aj samotná vláda. Je skutočne zaujímavé, že opoziční Švédski demokrati si získali takú popularitu. A to navyše v situácii, keď sa im ostatné strany v oblasti prisťahovaleckej politiky pomaly približujú,“ poznamenal profesor Möller. Okrem uvedeného prieskumu spoločnosti Ipsos bol zverejnený ešte ďalší prieskum, ktorý uskutočnila televízia Novus s použitím odlišnej metodológie. Švédski demokrati by podľa výsledkov tohto prieskumu získali ešte väčšiu podporu a vo voľbách by dosiahli až 22 percent. Vládna koalícia sa však v najbližších rokoch žiadneho prípadného volebného neúspechu nemusí obávať. Spoločne s Alianciou za Švédsko sa totiž pred rokom dohodli, že v rámci „udržania stability“ v krajine sa budú ďalšie voľby konať až v roku 2022.

    - Reklama -