Volebná účasť na košickom Luníku IX je nadpriemerná

    0
    Rómovia s hlasovacími lístkami počas volieb na rómskom sídlisku Luník IX (Autor: TASR)

    V dvoch okrskoch je zaregistrovaných spolu 4211 oprávnených voličov. Prví ľudia prišli odvoliť okolo 8.30 h, neskôr začali voliči chodiť vo väčšom počte v rodinných skupinách. 

    “Zatiaľ tú účasť by som radil ako nadpriemernú oproti tej bežnej volebnej účasti na Luníku IX. Inak všetko prebieha v poriadku, myslím, že žiadne problémy nie sú,” uviedol pre TASR predseda komisie č. 1 Peter Palla. Incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov od rána nezaznamenali ani v druhom okrsku.

    Voľby v tejto mestskej časti majú svoje špecifiká. “Máme niektorých voličov, ktorí potrebujú sprievod, či už zo zdravotných dôvodov alebo preto, že nevedia čítať a písať. Prichádzajú väčšinou s rodinnými príslušníkmi, ktorí im pomáhajú odvoliť,” povedala predsedníčka komisie v okrsku č. 2 Miriam Babinčáková.

    Podľa starostu Luníka IX Marcela Šaňu sú tieto voľby veľmi pokojné. “Neevidujem žiadnu volebnú korupciu, čo ma teší, zároveň ma teší väčšia volebná účasť ako na minulých župných voľbách,” povedal pre novinárov. Na rozdiel od komunálnych volieb podľa neho mnohí bežní ľudia na sídlisku nevedia, o čom vlastne krajské voľby sú, preto ich nezaujímajú. “Žiadny míting kandidátov tu počas kampane nebol, len ja som presviedčal obyvateľov, aby sa zúčastnili volieb. Aj VÚC môže zohrávať dôležitú úlohu pre ľudí, môže pritiahnuť zahraničných investorov s pracovnými miestami a podobne,” povedal.

    Dôvod vyššej volebnej účasti vidí Šaňa aj vo svojej snahe informovať a motivovať voličov k účasti. Z Luníka IX nekandiduje v týchto voľbách nikto.

    Pred štyrmi rokmi prišlo na najväčšom rómskom sídlisku k voľbám do VÚC len 63 ľudí a v druhom kole dokonca len 25. Tohtoročný volebný deň k 15.00 h už bola účasť niekoľkonásobne vyššia.

    - Reklama -