Volebná kampaň pred druhým kolom skončila, plynie moratórium

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Volebná kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb sa skončila, plynie volebné moratórium. Až do volebného dňa a počas neho je zakázané viesť kampaň aj informovať o kandidátoch v ich prospech či neprospech. Druhé kolo bude v sobotu 30. marca od 7.00 do 22.00 h. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

    Voliči budú svojimi hlasmi rozhodovať medzi dvoma kandidátmi Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom. V prvom kole presvedčila Čaputová 40,57 percenta ľudí, Šefčoviča volilo 18,66 percenta. Nový prezident sa ujme funkcie 15. júna.

    Prezidenta SR môže voliť viac ako 4,4 milióna Slovákov. Na voľbu potrebuje volič s trvalým pobytom na Slovensku platný občiansky preukaz. Ten je potrebný aj v prípade, ak volič hlasuje pomocou voličského preukazu mimo miesta svojho trvalého bydliska.

    Pokiaľ žije volič v cudzine, ale príde na Slovensko voliť, musí si priniesť cestovný doklad a vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine. Hlas preferovanému kandidátovi odovzdajú voliči tým, že zakrúžkujú jeho poradové číslo na listine.

    V prípade, že počas hlasovania volič nesprávnym spôsobom upraví hlasovací lístok, musí ho vložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur.

    Pre voličov funguje opäť infolinka k voľbám. Volať môžu ľudia na telefónne čísla 02/48592317, 02/4859 2312 v čase od 7.30 h do 15.30 h počas týždňa a v sobotu od 7.00 h do 22.00 h.

    - Reklama -