Voľby budú po starom. Aby sa do nich nemiešali ruskí hackeri

    0
    Ilustračné foto: Holandsko, voľby (Autor: TASR)
    Holandsko je technologicky vyspelá krajina, ktorej úrady sa spoliehajú na dobre fungujúce prepojenie nielen pomocou internetu, ale pri tohtoročných voľbách, ktoré tamojších voličov čakajú už 15. marca, bude všetko inak. Počítače budú z rátania odovzdaných hlasov absolútne vylúčené, aby nedošlo k prípadnému ovplyvňovaniu zvonku. 
     
    Už v minulosti mali holandské úrady problémy s hlasovacím softvérom a elektronické hlasovanie bolo zakázané v roku 2007. Akademici odvtedy pripomínajú verejnosti, že aj systém na počítanie hlasov je náchylný na útoky hackerov. Ani dekádu po zrušení elektronického hlasovania vraj Holandsko nemá spoľahlivý systém na počítanie hlasov. 
     
    Až potom, keď sa vlani objavili podozrenia, že ruskí hackeri napadli americké prezidentské voľby, sa Holanďania rozhodli, že odstúpia od používania počítačových systémov. To znamená, že 13 miliónov oprávnených voličov odovzdá svoje hlasy vo vyše 9 000 hlasovacích miestnostiach a všetky budú musieť komisie prepočítať ručne. 
     
    „Nechcem, aby zavládol tieň pochybností nad výsledkami (volieb) v dnešnej politickej atmosfére, viem si predstaviť, že nejaká strana alebo profesor by niekde povedali, že je tu stále riziko, že boli (voľby) hacknuté a to by prenasledovalo výsledok volieb,“ uviedol holandský minister vnútra Ronald Platerk. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -