Voľba nového šéfa RTVS klope na dvere. Dohody sú v nedohľadne. Odstavia poslanci Miku?

    0
    Budova RTVS - Slovenského rozhlasu v Bratislave (Autor: SITA)

    O šéfovskú stoličku generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska sa uchádza osmička kandidátov v zložení: Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková, Václav Mika, Fedor Flašík, Richard Dírer, Peter Abrahám a Stanislav Velitzky. Pred viac ako dvoma týždňami boli verejne vypočutí pred výborom pre kultúru a médiá. Písali sme o tom TU.

    Aktuálny šéf RTVS Václav Mika nemá podporu koaličných strán. Otvorene ho kritizuje premiér Robert Fico a Mika už pred pár dňami priznal, že počíta aj s možnosťou, že na jeho miesto nastúpi niekto iný. Viac sme o tom písali TU.

    Medzi najhorúcejšími kandidátmi sa skloňujú mená Ťapáková, Ruttkay a Rezník. Ako píšu Topky.sk, podľa ich informácií parlament v prvom kole nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov nezvolí nikoho a pôjde sa do druhého kola. Do druhého kola postupujú dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov a uskutoční sa 22. júna.

    Ak nový šéf RTVS nevzíde ani z druhého kola, výbor pre kultúru a médiá bude musieť do 5 dní vyhlásiť novú voľbu. Vylúčiť nemožno ani zvolanie mimoriadnej schôdze. V koalícii sa hovorí o tom, že Most-Híd sa rozhoduje medzi Michalom Ruttkayom alebo Zuzanou Ťapákovou. Vládny Smer-SD a SNS by mali presadzovať Jaroslava Rezníka.

    - Reklama -