Vojnové konflity vo svete sa dotýkajú viac ako štvrť milióna detí

    0
    V Sýrskej škole po nálete ruských bombardérov (Autor: AEJKhalil)

    Združenie WAPA International pri tejto príležitosti predstavilo svoju novú osvetovú kampaň na túto tému. Kampaň sa točí okolo krátkeho filmu belgickej režisérskej dvojice Florine Perpétovej a Victorine Michelovej, ktorý natočili v rôznych mestách Belgicka s mladými hercami z celej krajiny. 

    Prostredníctvom trojminútového film s názvom “Detská hra približne 300.000 detí žijúcich v rôznych oblastiach sveta nie je vojna hrou ale každodennou realitou. Film v dvoch paralelných líniách ukazuje deti zo Západu, ktoré sa “hrajú” na vojnu na ihrisku a v domácom prostredí a súčasne aj africké deti, ktoré používajú skutočné zbrane. 

    WAPA International sa snaží pomáhať detským obetiam vojen, z ktorých mnohé sú bývalí vojaci. Združenie finančne podporuje partnerskú organizáciu na severe Ugandy. Ide o oblasť, ktorá spustošená takmer 20 rokov trvajúcimi ozbrojenými konfliktami. Počas tohto obdobia bolo naverbovaných za vojakov až okolo 60.000 detí, uviedla v dnešnej správe Solveig Vinamontová, jedna zo zakladateliek tohto združenia. 

    Ugandský partner WAPA International rozbehol štyri programy v prospech obetí vojny, od nákupu dobytka, cez poskytovanie mikroúverov, zdravotnej starostlivosti a zabezpečovanie vzdelávacích programov. 

    OSN vyhlásilo 12. február za Medzinárodný deň proti využívaniu detí ako vojakov s cieľom zvýšiť informovanosť o tejto problematike a získať podporu pre kampaň “Zero Under 18” (nijakí vojaci mladší než 18 rokov). OSN by tiež chcela presadiť univerzálnu ratifikáciu Opčného protokolu k Dohovoru o právach dieťaťa o účasti detí v ozbrojených konfliktoch.

    - Reklama -