Vojna proti terorizmu vraj nemusí nikdy skončiť. Toto k tomu povedal vysoko postavený expert

    0
    Vojenský konvoj (Autor: SITA)

    Ako veterán CIA podotkol, ľudia len zriedka premýšľajú o tom, čo je terorizmus. Podľa jeho názoru je to taktika, nie určitý počet ľudí. „Teroristov ľudia vnímajú ako skupiny ,zloduchov‘ a veria, že ak sa všetky zničia, problém terorizmu sa vyrieši,“ povedal.

    Podľa Pillara predstavuje druhý problém to, že medzinárodný terorizmus sa pokúšajú vzťahovať na názov určitej skupiny, ako napríklad al-Káida či Islamský štát.

    „Takéto myslenie, tvrdí Paul Pillar, môžeme vidieť aj na americkej politickej scéne. Politici rozširujú americké protiteroristické operácie alebo plánujú rozšírenie takýchto operácií proti samozvaným členom IS v Afganistane a Líbyi. Avšak IS je len názov, dnes vo svete sunnitských radikálov najznámejšia ,značka‘, ktorú využívajú títo radikáli v boji o moc,“ skonštatoval.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    „Na zničenie len o trochu viac ,teroristov‘ vynaložili Spojené štáty ohromné prostriedky. Vedľajšie škody (Collateral Damage) spôsobené v priebehu protiteroristických operácií by mohli podnietiť protiamerické nálady a viesť k vypuknutiu násilia. Takže usilovať sa o mier na jednom určitom mieste by bolo kontraproduktívne, ako sa to stalo v Líbyi,“ uzavrel Pillar s tým, že snaha čo najaktívnejšie bojovať proti terorizmu bez toho, aby sa pochopila jeho podstata, povedie len k tomu, že pôjde o nekonečnú vojnu.

    - Reklama -