Vojna o hazard v Bratislave pokračuje. Je to populizmus, zaznelo. Bude sa hlasovať znova?

    0
    Ivo Nesrovnal (Autor: TASR)

    Zastupiteľstvo hlavného mesta pred niekoľkými týždňami neschválilo absolútny zákaz hazardu, keď zaň hlasovalo 24 zo 41 prítomných poslancov, 12 nehlasovali a piati sa hlasovania zdržali. Poslanci Bratislavy tým hazard nezakázali, ale ani nijako neobmedzili.

    Primátor Ivo Nesrovnal postup poslancov označil za pošliapanie názoru 136 139 Bratislavčanov v historicky najväčšej petícii v hlavnom meste. V rámci nej sa štvrtina obyvateľov Bratislavy vyjadrila za absolútny zákaz herní a kasín. „Toto hlasovanie smeruje k zabetónovaniu súčasného stavu a takýto výsledok nemienim akceptovať,“ komentoval tento výsledok Nesrovnal s tým, že navrhne, aby sa o VZN znova rokovalo a hlasovalo. Nesrovnal pritom zdôraznil, že hlasovať by sa malo o pôvodnom návrhu, ktorý počíta s absolútnym zákazom na území mesta.

    Populizmus?

    Postoj primátora neváhali herné asociácie označiť za populizmus, ktorým Nesrovnal zachádza priďaleko. „Absolútne nerešpektuje výsledok hlasovania, v ktorom poslanci neprijali jeho plošnú likvidáciu,“ píše sa v stanovisku AZAH a APV. Podľa predstaviteľov herného priemyslu Nesrovnal fakticky znemožnil poslancom slobodne vyjadriť svoj postoj k jednotlivým bodom VZN a zmaril tak možnosť prísne zregulovať počet prevádzok s hazardnými hrami.

    Ivo Nesrovnal ešte pred hlasovaním opakoval, že predloží VZN za absolútny zákaz v zmysle dva roky starej petície a je na poslancoch, s čím podľa nového zákona prídu. Až 17 z nich chcelo hlasovať o tom, v ktorých typoch budov prevádzky zakážu. „Primátor sa po zastupiteľstve tváril šokovane a hovoril o zmarení historickej a neopakovateľnej chvíle. Taká neopakovateľná zrejme nebola, keďže predloží rovnaký návrh opäť a znova bez možnosti hlasovať jednotlivo. Našiel si totiž jednu vetu v rokovacom poriadku, ktorú však nemôže špekulatívne vzťahovať na VZN o hazarde,“ hovorí Dominika Lukáčová z AZAH.

    Odborník: Nové hlasovanie je vylúčené

    Predstavitelia herných asociácií tvrdia, že opätovné hlasovanie o VZN na základe petície nie je možné, pričom sa odvolávajú na odborníka na správne právo prof. Petra Škultétyho. „Je vylúčené, aby sa na základe tej istej petície hlasovalo o VZN. To sa ešte v histórii nestalo. Bol by to jednoznačne nesprávny úradný postup a dotknuté právnické osoby (prevádzkovatelia) majú potom oprávnenie sa domáhať zrušenia takéhoto VZN,“ vysvetlil. Ako podotkol, umožňuje to aj nový správny súdny poriadok a tiež je možné iniciovať protest cez prokurátora.

    Petícia za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorú spustil primátor a bratislavskí starostovia v roku 2015, sa podľa neho nemôže opakovane používať na hlasovanie o VZN, až kým nebude schválené. „VZN nebolo prijaté bez ohľadu na to, že chýbal jeden hlas. Nezískalo však trojpätinovú väčšinu hlasov poslancov, ktorá je potrebná na jeho schválenie,“ vysvetlil.

    Pripravení sa brániť

    Advokát oboch asociácií Juraj Baláž upozornil, že prevádzkovatelia hazardných hier sú pripravení využiť všetky právne prostriedky na ochranu svojich záujmov, a to nie len vo forme prokurátorského dozoru, ale aj priamej súdnej ochrany. Ak chce Bratislava opätovne rozhodnúť o regulácií alebo absolútnom zákaze hazardu na svojom území, je podľa neho potrebné spísať novú petíciu a na základe nej pripraviť nový návrh VZN.

    Lukáčová upozorňuje, že lehoty petičného práva nie sú stanovené náhodne a petícia, ktorá bola spustená pred dvoma rokmi, nemusí odzrkadľovať aktuálny názor obyvateľov. „Nová petícia je forma, ktorou sa môžu ľudia vyjadriť, či sú za absolútny zákaz, alebo prísnu reguláciu hazardu,“ povedala.

    Čo na to mesto?

    Hlasovanie o rovnakom materiáli na dvoch po sebe idúcich rokovaniach mestského zastupiteľstva je podľa hlavného mesta v súlade s rokovacím poriadkom. „Preto primátor predloží na riadne zasadnutie mestského zastupiteľstva pôvodný návrh VZN o plošnom zákaze hazardu,” reagovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

    Asociáciám magistrát nemieni ustúpiť. „My máme svojich právnikov a tí nám potvrdili, že to môžeme takto predložiť. Každý má možnosť podať rôzne žaloby, budeme na to následne reagovať, ale stojíme si za tým, že je to možné,“ podotkla Onufer. O zákaze hazardu v Bratislave majú mestskí poslanci opätovne rokovať na konci marca.


     

    - Reklama -