Vojna Fico vs Matovič pokračuje. Vzduchom lietajú milióny pre premiéra za detektor lži a v centre záujmu je už aj Matovičova babka

    0
    Igor Matovič. (Autor: Repro foto: TA3)

    Séria tlačoviek Fico verzus Matovič je v plnom prúde. Potom ako predseda OĽaNO minulý týždeň vyhlásil, že nemá čo skrývať a rád sa podelí so všetkými zmluvami a dokumentmi spájanými s kauzou daňových podvodov, médiá netrpezlivo očakávali jeho najnovšiu „one man show“. Počas soboty jedného zo svedkov, údajne „bieleho koňa“ Pavla Vandáka, na ktorého mala byť prepísaná firma regionPress pre blížiacu sa daňovú kontrolu, vypočula polícia. Vandák vo svojej výpovedi podrobne popisuje okolnosti okolo účtovníctva, ktoré malo skončiť v zbere.

    Fico nezarába legálne

    Matovič už v úvode tlačovky „vyrukoval“ s jedným zo sľúbených dokumentov. Išlo o daňové priznanie z roku 2008. „Toto je doklad, že som pri prevode podniku, tak ako Robert Fico povedal, že som ho vytuneloval, tak som ho nielenže nevytuneloval, ale zaplatil som za rok 2008, deväť mesiacov po samotnom prevode podniku, daň 15 219 000 a nejaké drobné,“ prehlásil Matovič držiac v ruke daňové priznanie.

    Predseda OĽaNO nevie pochopiť, čo na tej činnosti, ktorú pred rokmi vykonal, bolo nelegálne a prečo je to označované ako tunelovanie. „Fico zrejme nevie, že je logické predať svoju firmu a previesť peniaze na vlastný účet. Legálne predať svoj vlastný majetok bez dlhov, príjem zdaniť, toto je tunelovanie? Obsah slovu tunelovanie dáva Fico už osem rokov. Tunelovanie je rozkrádanie štátu na úkor voličov, predražené nákupy, nie predaj vlastného podniku a následné zdanenie príjmu. Robert Fico nie je schopný zarábať legálne, preto zo všetkého legálneho robí podvod,“ hovorí.

    Účtovníctvo u babky

    „Žiadne účtovníctvo som nikdy neničil,“ vyjadril sa Matovič na margo Ficových obvinení. Počas tlačovky sa tiež vo veľkej miere venoval Pavlovi Vandákovi, na ktorého sa firma prepísala. Politik tvrdí, že všetku účtovnú agendu v deň predaja riadne prevzal, ale… „Asi po troch dňoch, keď mi oznámil, že sa mu nepodarilo zabezpečiť miesto pre jej uskladnenie, som od neho prevzal účtovníctvo za roky 1997 až 2001,“ vysvetľuje Matovič. Ďalej tvrdí, že účtovníctvo, ktoré bolo niekoľko dní najskôr uskladnené v aute Mercedes Vito pred Vandákovým bytom, odviezol na dvor pred dom svojej babky v obci Borová. Škatule s dokladmi tam údajne ležali niekoľko rokov, až kým ich potom nepremiestnil do domu na povalu.

    Matovič klamal?

    Predseda OĽaNO spočiatku tvrdil, že žiadne účtovné doklady nemal, dnes ale tvrdil, že nimi už disponuje. Politik podotkol, že pri „šachovej partii“ s Robertom Ficom musel byť nesmierne opatrný a nesúrodosť v jeho tvrdeniach bola zrejme tiež len stratégiou na šachovnicovom poli.

    „Naschvál som čakal, s čím prídu. Čakal som na krok dva či na krok tri, lebo som ich nechcel zmiasť na začiatku,“ vyhlásil Matovič. Predseda Obyčajných ľudí ďalej poukazuje aj na stratégiu samotného premiéra. „Vedel som, že to nie je od Roberta Fica jeden výstrel, je to sled výstrelov, ktorými ma bude chcieť nejakým spôsobom spochybniť,“ povedal na adresu Fica.

    Novinári tiež prišli s návrhom, že ak tvrdí, že všetky účty, účtovníctvo a potrebné doklady uskladňuje u babky na povale, tak nech im ich dnes ukáže. Matovič sa spočiatku zdráhal a nechcel vodiť žurnalistov po babkinom dome, no napokon súhlasil. „Nebudem vás vodiť na hóru (povala – pozn. red.), odtiaľ to donesiem dole, ale aby ste videli tie doklady. Aby ste zase niekde neukazovali, panebože, aké tam sú zapavučinované osemdesiatročné krosná,“ vyhlásil Matovič s úsmevom.

    Detektor lži

    Akýmsi bonusom Matovičovej tlačovky bolo „pozvanie“ Roberta Fica na súboj na detektor lži. Ak mu premiér odpovie na jeho otázky, daruje mu dobre známu sumu 121 miliónov korún, čo sú približne štyri milióny eur. „Ja tiež odpoviem na akúkoľvek otázku, ktorú mi Fico položí,“ prezradil líder OĽaNO a dodáva: „Od neho žiadnu odmenu neočakávam. Nechcem od neho ani žiadne peniaze z akéhokoľvek účtu, kde ich má zašité. Chcem od neho len, aby preukázal základnú odvahu, že je ochotný čeliť mojim otázkam.“

    Matovič tiež prezradil, ktoré otázky by to konkrétne boli. „Tie moje otázky budú napríklad: Bol v byte na Vazovovej? A či dohadoval kšefty na úkor všetkých ľudí na Slovensku. Či zohnal 75 miliónov vlastnou hlavou. Či mu Jánoš nosil peniaze v alobale ako vratky zo štátnej dotácie. Či slečna sexi asistentka Trošková na úrade vlády písala stanovisko na jeho pokyn pre doktora Kostku,“ uviedol Matovič.

    REAKCIA PREMIÉRA FICA TU.

    - Reklama -