Vojenský analytik Štefec úplne vážne: Zostrelenie ruského lietadla Tureckom, členom NATO, je vojnový akt. Američania o tom museli vedieť. Z toho sa môže vyvinúť veľmi škaredá situácia

    0
    Vojenský analytik Jaroslav Štefec. (Autor: ReproFoto: ČT24)

    Čo hovoríte protichodným informáciám, keď  turecká armáda tvrdí, že posádku lietadla desaťkrát varovala, ale z iných prameňov znie, že išlo len o prelet trvajúci do dvadsať sekúnd a doň  sa desať varovaní určite nevošlo?

    Turecko v tichosti, bez toho, aby niekomu niečo zásadné oznámilo, ale všeobecne sa to vie, si vytvorilo určitú ochrannú zónu v oblasti hraníc so Sýriou. Viac-menej ju považuje za svoje územie a do značnej miery tam aj operuje, pretože bojuje proti Kurdom, ktorí bojujú s Islamským štátom. Tie lietadlá v podstate ani neboli nad tureckým územím, skôr boli nad týmto územím a Turci ich varovali, nech odtiaľ zmiznú, pretože to považujú za svoju záujmovú zónu. Lietadlo tiež dopadlo štyri kilometre v hĺbke sýrskeho územia, navyše v blízkosti operovali  aj sýrske jednotky, ktoré jedného z tých pilotov odtiaľ zachránili a už je späť na ruskej základni. Toho druhého zastrelili miestni Turkméni vo vzduchu. Podľa môjho názoru ich Turci prekvapili, pretože oni nečakali, že tam k nejakému útoku dôjde, keď lietadlá boli v operačnej výške mimo dostrel pozemných rakiet, ktoré sa vyskytujú na strane povstalcov, teda protilietadlových rakiet s dosahom približne štyri a pol kilometra. Turci na nich zaútočili a strieľali zo svojho územia na území Sýrie, čo je v tomto zmysle akt agresie a, navyše, vojnový akt proti  cudziemu lietadlu. Je to o to horšie, že to je akt krajiny, ktorá je členom Severoatlantickej aliancie. A Turci sa skutočne zachovali ako malí „hajzlíci“. Namiesto toho, aby sa spojili s Ruskom a snažili sa nejako si to objasniť, tak okamžite prerušili všetky kontakty, obrátili sa na NATO a nechali  zvolať schôdzku NATO, ako by boli oni objektom agresie, hoci to bolo úplne opačne.

    Prečo by ruské lietadlá vôbec nereagovali na varovanie, ak k nim naozaj došlo?

    Turci mohli vysielať na úplne inej frekvencii. Lietadlá majú nastavenú frekvenciu na varovanie zvonku a v prípade, že by k tomu varovaniu došlo, tak by Rusi podľa mňa reagovali a boli schopní reagovať aj na odpálené rakety. Zrejme došlo k streľbe z bezprostrednej blízkosti, Turci museli strieľať vo vzdialenosti maximálne jedného kilometra a strieľali rakety, ktoré išli na infranavádzanie. To je môj osobný názor. Mohli ich skutočne varovať, možno vysielali, ale som si takmer istý, že to bolo na frekvencii, ktorá nebola dohodnutá pre túto oblasť. Zobrazenie dráhy letu toho ,,sučka, ako sa objavilo v médiách, nezodpovedá typickej dráhe útočného stroja. To zodpovedá skôr dráhe prieskumného dronu alebo niečoho podobného. Bojové lietadlá útočia podľa vzorca ,,znič a preč”. Prečo by sa tam inak motali. Možno si ho Turci s ,,niečím” pomýlili a teraz sú z toho poondiaty až za ušami.

    Čím by bolo spôsobené, že v ruských lietadlách bola inak nastavená frekvencia pre varovanie?

    Rusi sú dohodnutí s Američanmi a koordinujú to. A ak to dohovárali s Američanmi, tak predpokladám, že prebehla dohoda o tom, že tí oznámia tieto frekvencie, respektíve spôsob, ako varovať lietadlá aj spojencov, ktorí tam sú, čo je jednoznačne Turecko ako člen NATO. Takže ich skutočne mohli varovať desaťkrát, ale tí piloti o tom vôbec nemuseli vedieť. A pravdepodobne ani nevedeli, pretože zostrel toho lietadla bol podľa mňa úplne nečakaný. Tí piloti to museli zistiť v poslednej chvíli. Bola tam dve lietadlá Su-24, jedno uniklo a druhé bolo zostrelené. Ale je aj možnosť, že ich varovali, že sú v oblasti záujmu Turecka, ale oni vedeli, že sú nad územím Sýrie z hľadiska hraníc uznaných OSN. Takže operovali nad územím Sýrie a neboli si vedomí, že by vleteli do tureckého priestoru, tak tomu nevenovali pozornosť a hovorili si: ,,Dobre, ale sme mimo vašu pôsobnosť.” Alebo, ako som už hovoril, ich mohli varovať tak, že tí piloti o tom vôbec nemuseli vedieť, takže to mohli urobiť úmyselne. Preto môžu Američania dnes hovoriť:,,Áno, oni ich varovali a že to nepočuli, je ich problém.”

    Možno podozrievať Turecko z toho, že si počkalo na najnepatrnejšiu zámienku, vzhľadom na to, že Rusku nedávno zostrelilo bezpilotné lietadlo?

    To bezpilotné lietadlo sa tiež pohybovalo v tejto oblasti. Vyzerá to, že Turci s tým počítali. Všetky akcie, ktoré potom prebehli, preukazujú, že to bolo pripravené. Bola to akoby hysterická reakcia Turecka, keď  bežali všetky logické kroky jeden za druhým. Prerušenie kontaktov s Ruskom a zvolanie schôdzky NATO. Myslím si, že to bolo s vedomím Američanov, ktorí museli vedieť, že k niečomu takému tam dôjde, pravdepodobne to konzultovali. Bolo to pripravené vyložene ako provokácia voči Rusku. Zrejme aj Rusi počítali, že k tomu môže dôjsť, ale nečakali, že k tomu dôjde vtedy, keď lietadlá žiadnym spôsobom neohrozili Turecko ani jeho územie, nič také. Chápal by som, keby sa stíhačky k lietadlu priblížili a vyviedli ho, ale akt zostrelu je skutočne aktom agresie, vojnový akt, a to je problém. Z toho sa môže naozaj vyvinúť veľmi škaredá situácia. A môže dôjsť k tomu, že Rusko pristúpi k tichému uzavretiu vzdušného priestoru v rámci Sýrie. V súčasnosti už na to sily má.

    Keď pripúšťate, že to mohlo byť pripravené, čo mohlo byť cieľom tejto provokácie?

    Jednak je Turecko vysoko zaangažované v obchodoch s ropou. Hovorí sa aj o tom, že je v nich zapojený aj syn súčasného tureckého prezidenta a že je jedným z hlavných organizátorov. Keď Rusi ničia prepravné kapacity ISIL s ropou, ničia im cisterny, ničia im cesty, kadiaľ vozia ropu do Turecka, a určitým spôsobom podporujú Kurdov, ktorí v tejto oblasti bojujú ako hlavná sila proti ISIL, tak za to ,,dostávajú po papuli”. Nechcem sa dostávať do politických súvislostí, ale nie je predsa náhoda, že Rusko pred pár dňami predstavilo v OSN svoj plán pre Sýriu, ktorý má dosť veľkú šancu prejsť. Je v ňom navrhnuté uskutočnenie volieb do osemnástich mesiacov, preklenovacie obdobie, Asad môže pokojne kandidovať, teda žiadne jeho okamžité odstavenie a podobne. To sa samozrejme nepáči druhej strane, takže toto môže byť reakcia, také bububu na Rusov, aby dali ruky preč.

    Takže súčasť koordinovaného postupu proti Ruskej federácii?

    Zostrelenie ruského bombardéra až príliš dobre zapadá do prerušenia dodávok elektrickej energie a nákladnej dopravy z Ukrajiny na Krym, faktické odmietnutie Ukrajiny platiť Rusku za plyn a utorkového obnovenia bojov na Donbase. To všetko navyše prekrýva neslabnúci prúd migrantov, ktorý za týmito udalosťami opticky zaniká. Rovnako ako fakt, že Spojené štáty majú na území Turecka umiestnených odhadom dvadsať až päťdesiat ,,zdieľaných” jadrových bômb v sile viac ako desaťkrát prevyšujúcej silu bômb zvrhnutých na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki počas druhej svetovej vojny, čiže tureckí piloti sú vycvičení na  ich použitie. A to môže byť fakt problém.

    Mohlo byť dôvodom aj zbližovanie Francúzska a Ruska, ktoré sa dohodli na koordinovanom vedenie útokov na pozície Islamského štátu?

    Určite. Nie je úplne náhoda, že prezident Obama vyhlásil, že je pripravený koordinovať úsilie s Francúzskom, že je pripravený bok po boku s Francúzskom pomstiť teroristické útoky a vôbec sa nezmienil o Rusku ako potenciálnom spojencovi. Snažia sa Rusko z tohto konfliktu viac-menej vyblokovať. V Sýrii to zo začiatku bola trošku pokrová partia, keď nikto nevedel, aké má kto karty, kto za koho hrá a podobne. Keď do toho vstúpili Rusi a začali tam hrať s určitými kartami, tak nikto poriadne nevedel, aké sú ich ciele, možnosti, aké sú ich jednotky, postupne to zvýšili a zrazu sa poker zmenil na šachy. Poker je blízky Američanom, ale šachy sú blízke Rusom. Takže dnes sú tie figúrky rozostavané trochu inak a začína sa hrať viac hlavou, viac diplomaciou ako len tými vojenskými silami, aj keď samozrejme tie vojenské sily sú karty, ktoré majú všetky strany v rukách. A dnes tam Rusi majú pomerne rozsiahle letecké sily, protilietadlové prostriedky, nie sú už závislí len od systémov umiestnených na námorných lodiach, ktoré donedávna pokrývali len polovicu územia Sýrie. Majú tam prostriedky pozemné, jednotky vycvičené jednak na vykonávanie špeciálnych operácií, o ktorých ani nemáme šancu sa dozvedieť, čo sa tam bude diať, a na druhej strane majú podľa môjho názoru za úlohu vytvárať špeciálne tajné základne pre prípadné pristávanie a fungovanie záchranných sietí vrtuľníkov, ktoré sa tam pohybujú pre prípad práve takýchto havárií lietadiel.

    A ak to bolo tiež zámerom, môže zostrelenie ruského bombardéra ovplyvniť  to spomínané zbližovanie Francúzska a Ruska?

    Môj názor je, že neovplyvní. Otázka je, ako Hollande ustojí tlak Spojených štátov a možno aj premiérov z krajín NATO, pretože od nich určite bude existovať tlak, aby sa pripojil skôr k tej Američanmi vedenej časti ako k tej ruskej a aby to s Rusmi nijako zvlášť nekoordinoval. Ale Rusi v súčasnej dobe majú na to, aby vytvorili, hoci napríklad aj mlčky, v Sýrii bezletovú zónu už len tým, aké prostriedky protivzdušnej obrany a hlavne rádioelektronického boja tam v danom okamihu majú.

    Dá sa zostrelenie ruského lietadla vysvetliť  aj tak, že Turecko plnilo niečie zadanie?

    Je zrejmé, že Turecko začína slúžiť ako určitá palica. V súčasnosti slúži ako palica na Rusov v Sýrii a proti Sýrii. Ale existuje jedno obrovské riziko. Turecko má úplne suverénne najväčšiu armádu zo všetkých európskych krajín NATO. Keď sčítam všetky európske armády, tak je turecká armáda v súčasnosti s nimi porovnateľná. Navyše má jednotné velenie, jednotný systém riadenia, jednotnú logistiku, čo sa o armáde, keby sme ju dali dokopy z európskych krajín, povedať nedá. A ,,vedenie” NATO to stále považuje za civilnú operáciu, za policajnú a nie je ochotné do toho vstúpiť. Ostatne Hollande požiadal o pomoc krajiny Európskej únie podľa článku 22, vôbec sa neobrátil na NATO. Je to zaujímavé, pretože  keď Turecko zostrelilo ruské lietadlo, okamžite sa obrátilo na NATO. Je to zvláštne. A NATO mu vyslovilo podporu. Ale Francúzsko to ani neskúsilo, pretože to skúsilo už keď  sazačala utečenecká kríza a NATO jasne povedalo, že toto nepovažuje za žiadnu vojenskú operáciu a že to je vecou tých krajín a policajných operácií. To má obrovský vplyv v tom, že NATO disponuje absolútnou väčšinou vojsk, ktoré sú na európskom kontinente, teda vojskami členských štátov. A bez dovolenia viac-menej nemôžeme tieto vojská nasadiť.

    V úvode ste hovoril o vojnovom akte zo strany Turecka, dajú sa z toho dôvodu očakávať odvetné kroky Ruska?

    Rusko má v rukách celú kopu nástrojov od politických cez ekonomické až po vojenské. Hlavne budú úplne jednoznačne pokračovať v operáciách, ktoré tam prebiehajú, ale ako už povedal prezident Putin, budú pod krytím stíhacích lietadiel. Samozrejme predpokladám, že budú tiež pod krytím systému rádioelektronického boja, čo im umožní výrazne obmedziť možnosti tureckej protivzdušnej obrany vrátane letectva. Ale nepredpokladám, že by tam Rusko vletelo a začalo zostreľovať Turkom lietadlá. Ale v momente, keď sa pokúsia turecké stíhačky o nejaký akt agresie proti lietadlám, ktoré budú operovať nad sýrskym územím, tak k tomu dôjsť môže. Podľa môjho názoru budú Rusi v prvej fáze chrániť lietadlá nedeštruktívnymi prostriedkami, čiže radioelektronickými, ktoré umožňujú rakety určitým spôsobom pomýliť a odkloniť. Ale môže dôjsť aj k zostreleniu tureckého lietadla. Stať sa to môže, ale dosť o tom pochybujem, pretože predsa len Rusi sú v tomto smere veľmi opatrní a radšej obetujú nejakého pilota, ako aby šli do nejakého konfliktu, alebo otvorili dvere na nejaký vojnový konflikt. A ešte jedna vec. Rusi vyhlásili, že okamžite končia akúkoľvek koordináciu a akékoľvek vojenské styky s Tureckom. Čiže žiadne hlásenie týchto operácií, ako sa to robilo doteraz, keď Rusi informovali o operáciách, že tam prebiehajú, ale po novom už informovať nebudú. Pretože tá koordinácia bežala práve z dôvodu, aby sa vyhli tomu, čo sa nakoniec nastalo. Turci boli informovaní, ale napriek tomu lietadlo zostrelili. To je zaujímavá súvislosť, a preto si myslím, že to bolo pripravené.

    K akým ekonomickým nástrojom by Rusko mohlo v rámci odvety siahnuť?

    V prvom rade je to prerušenie obchodných kontaktov. Turecko má s Ruskom veľmi rozsiahle obchodné kontakty. Predáva tovar z Európskej únie, pretože nepatrí medzi krajiny, ktoré by boli embargované v tomto zmysle, a preto dodávalo do Ruska veľa tovaru, ktorý išiel z Európskej únie. Rusko mu tento obchod môže zastaviť a veľmi pravdepodobne ho aj veľmi rýchlo zastaví, ak už k tomu nedošlo. Úlohu Turecka rady prevezmú niektoré iné krajiny, či už je to Bielorusko, ktoré sa na to len trasie, alebo Srbsko. A nemožno zabudnúť na to, že veľkú časť turistov, ktorí v súčasnej dobe navštevujú Turecko, tvoria Rusi. Čakám, že veľmi prudko klesne počet ruských turistov, čo bude znamenať pre niektoré hotely a zariadenia v podstate katastrofu. Takže Turecko spadne ako turistická destinácia a bude aj ekonomicky skutočne bité, pretože Rusov tam chodilo naozaj veľa. Ďalšou možnosťou je plyn, pretože Turecko berie značnú časť plynu z Ruska. A podľa môjho názoru Rusko pozastaví projekt plynovodu cez Turecko.

    Z toho, čo ste vymenovali, to vyzerá, že pre Turecko to nič dobré neprinesie. Prečo by to teda vykonalo zámerne, keď to v dôsledku preň môže byť veľmi nevýhodné?

    Prezident Erdogan tým aktom môže platiť niekomu za niečo. Zvíťazil vo voľbách, takže to môže byť niečo, čo je vynútené ako protislužba za niečo. Navyše sa vedelo, že prebieha zbližovanie Ruska a Turecka, a toto je akt, ktorý je úplne v rozpore s tým, čo prebiehalo ešte pred niekoľkými málo mesiacmi. A nemá to zase nič až také zásadné spoločné so Sýriou. A podľa mňa tie turecké ekonomické straty budú výrazne väčšie, ako  je príjem z biznisu s ropou od Daešu. Aj keď Erdogan predsa vyhlásil, že sú pripravení niesť aj obete za právo na ochranu svojho územia. Len aby ho tie ,,obete” nakoniec nezmietli. Komu Erdogan za podporu pri znovuzvolení prezidentom platí, nebudem uvádzať, ale Rusku určite nie. Snažia sa pozdvihnúť Turecku kredit a dostať ho na úroveň akejsi regionálnej veľmoci práve týmto aktom, snažia sa zlepšiť podmienky na prijatie do Európskej únie, čo mohlo byť tiež jedným z hýbateľov tohto činu. Pretože to je podobná situácia ako na Ukrajine, respektíve v Gruzínsku. Gruzínci sa tiež snažili vstúpiť do NATO, vstúpiť do Európskej únie a použili k tomu konkrétne skupiny, ktoré k tomu volili protiruskou rétoriku, útoky, povstanie a démonizáciu Ruska. A Turecko postupuje vlastne úplne rovnako, to je už minimálne tretí prípad. Je tam nadväznosť na Gruzínsko, Ukrajinu, Turecko a všetko to smeruje k tomu zapáčiť sa niekomu a niečo tým zaplatiť.

    Keď ste hovoril o opatrnosti Ruska, nemôže byť jeho odveta taká dramatická, aby rozpútalo vojnu s NATO, do ktorej by bola nutne zapojená aj Česká republika?

    Nepredpokladám to, ale ak by došlo k niečomu podobnému, tak by to bolo v prípade, keď už Rusku nič iné neostane, pretože nemôže ustupovať donekonečna. To zostrelenie má aj konzekvencie dovnútra Ruska. Ľudia, ktorí toto organizovali – to bola samozrejme zorganizovaná akcia – počítali s tým, že to bude mať tiež vplyv na popularitu prezidenta Putina v Rusku, pretože v prípade, keby došlo v Sýrii k väčším stratám a neúspechu, by bol nútený odísť. Aj tento variant tam je, ide svojím spôsobom o určitý signál protiputinovskej opozícii, aby začala vytvárať informačné prostredie v Rusku, v ktorom sa poukáže na to, že Putin znovu zaťahuje Rusko do Afganistanu podobnému konfliktu. Takže tých konzekvencií je tu veľa.

    Čo sa dá od Ruska pri vojenskom angažmáne v Sýrii teda v najbližšom čase očakávať?

    Zameria sa zrejme na likvidáciu protitankových rakiet, z ktorých jedna dostala aj ten ich vrtuľník. To bude jedna z vecí, ktoré budú prioritné. Ale nemyslím si, že by sa Rusi z tejto oblasti stiahli. Turci to musí dobre vedieť a tí, ktorí ich ,,pasú”, to vedia tiež. Turci to neurobili sami od seba, to v žiadnom prípade. To je varovanie pre všetkých, pretože to je presne ako problém so zostreleným lietadlom nad Ukrajinou, je to problém aj zničeného ruského lietadla nad Sinajom, čím sa snaží Rusko hlbšie zatiahnuť do konfliktu.

    - Reklama -