Vojakov do Sýrie nepošleme, terorizmus treba riešiť politicky, tvrdí austrálsky premiér

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    Avšak jeho reakcia na teroristické útoky bola umiernenejšia ako reakcia jeho predchodcu Tonyho Abbotta, ktorý minulý týždeň vyzval na posilnenie pozemnej vojenskej akcie proti džihádistom v Sýrii, konštatuje agentúra DPA. “Toto nie je čas na gestá ani robenie veľkých ramien,” povedal Turnbull. Hnev z útokov v Paríži nám nesmie “zatieniť rozum”, zdôraznil s tým, že terorizmus porazíme, ak budeme konať “pokojne, vecne a profesionálne”. 

    Podľa Turnbulla sa Islamský štát nachádza v zásadne slabom postavení. “Má viac smartfónov ako pušiek, viac účtov na Twitteri ako vojakov. Nesmieme sa nechať oklamať jeho vychvaľovaním sa,” dodal. “Cieľom silnej koalície 60 krajín je narušiť, pokoriť a napokon poraziť Islamský štát. To si bude vyžadovať trpezlivú, prácnu širokospektrálnu stratégiu. Nielen vojenskú, ale aj finančnú, diplomatickú a politickú.” 

    Turnbull zdôraznil, že v Iraku má Austrália druhý najväčší počet vojakov hneď po USA, a zdôraznil, že tam sa expanziu Islamského štátu už podarilo zastaviť. 
    Predstavitelia svetového spoločenstva, s ktorými sa podľa vlastných slov stretol minulý týždeň, však nie sú za to, aby vojenské sily pod vedením USA dobyli a prevzali kontrolu nad územím, ktoré teraz kontroluje Islamský štát. Austrália podporuje rokovania vo Viedni, ktoré sa pokúšajú nájsť politické riešenie pre Sýriu, dodal. “Týchto teroristov porazíme. A najsilnejšie zbrane, ktoré prinesieme do týchto bojov, sme my sami, naše hodnoty, náš spôsob života,” dodal.

    - Reklama -