Vojak sa stará, vojak má? Gajdošovi možno pristane na účte viac peňazí ako premiérovi

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

    Minister obrany Peter Gajdoš patrí medzi málo z tých, ktorí vedú rezort a predtým pôsobili vo funkcii profesionálneho vojaka. Aktuálny minister si vyzliekol uniformu až v deň, keď ho menovali do funkcie ministra. Podľa informácií Aktuálne.sk si obliekal Gajdoš uniformu 42 rokov a úspešnú vojenskú kariéru uzavrel s hodnosťou generálporučík.

    K povolaniu profesionálneho vojaka patrí aj právo poberať výsluhový dôchodok, ak sa jeho služobný pomer skončil buď prepustením, alebo podľa osobitného predpisu, čo znamená, že aj aktuálny minister má naň právo. Výsluhový dôchodok vojakov vypláca príslušný odbor – Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia (VÚSZ). Rezort obrany a VÚSZ ani na opakované vyžiadanie si informácií o výške ministrovho výsluhového dôchodku nereagovali.

    Pri výpočte výsluhového dôchodku úlohu zohráva viacero aspektov. Ako uvádza zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, je plat generálporučíkov, ktorí majú odslúžených viac ako 33 rokov 3082 eur. Minister Gajdoš ako vojak pôsobil na tejto hodnosti a v armáde odslúžil 42 rokov. K výsluhovému dôchodku mu patrí aj odmena za vedenie rezortu obrany. Jeho predchodca Martin Glváč v daňovom priznaní za rok 2014 uvádzal sumu 3752 eur mesačne v hrubom. Gajdošov plat by tak mohol prekročiť výšku toho Ficovho, ktorý za svoju funkciu priznal, že v roku 2014 poberal mesačne 4822 eur. Aká je pravda, ukáže až majetkové priznanie za rok 2016.

    - Reklama -