Vojaci obkľúčili sídlo venezuelskej generálnej prokurátorky, ktorá je otvorenou kritičkou Madura

    0
    Vojaci venezuelskej Národnej gardy obkľúčili sídlo generálnej prokurátorky Luisy Ortegovej Díazovej (Autor: TASR)
    “Odmietam obliehanie sídla generálnej prokurátorky a odsudzujem tento svojvoľný čin pred domácim a medzinárodným spoločenstvom,” napísala Ortegová Díazová.

    Generálna prokurátorka podala vo štvrtok mimoriadnu žiadosť o zrušenie nedeľňajších volieb do 545-členného ústavodarného zhromaždenia, ktorú zdôvodnila podozrením z manipulácie ich výsledkov. Kontroverzný orgán, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, sa prvýkrát zišiel v piatok.

    Socialistka Luisa Ortegová Díazová pritom dlho stála po Madurovom boku. Rozkol medzi nimi nastal až v marci tohto roku, keď najprv kritizovala postup Najvyššieho súdu voči parlamentu ovládanému opozíciou. Madurov plán vytvorenia ústavodarného zhromaždenia označila za útok na ústavu prijatú za čias jeho predchodcu Huga Cháveza. 

    Díazová je vo funkcii od roku 2008, jej mandát sa oficiálne končí v roku 2021. Už teraz však Madurovo okolie vyvíja tlak na jej spolupracovníkov a zrejme bude čoskoro odvolaná.

    Organizácia amerických štátov (OAŠ) označila podľa agentúry AP obkľúčenie sídla za “zjavné porušenie” inštitucionálnej nezávislosti prokurátorky. Medziamerický súd pre ľudské práva (IACHR), autonómny orgán OAŠ, prisľúbil Ortegovej Díazovej ochranu, keďže čelí bezprostrednému riziku ujmy po tom, čo ju predstavitelia štátu spojili s údajným “terorizmom”. 
     
    - Reklama -