Vodičské skúšky v turečtine? Rakúsko povedalo nie

    0
    Zástavy Rakúska a Európskej únie (Autor: SITA)

    Vyradenie turečtiny zo zoznamu cudzích jazykov, v ktorých mohli budúci vodiči absolvovať testy, vysvetlil snahou ušetriť štátu “nezdôvodniteľné náklady v päťmiestnej výške”. Práve turecký jazyk bol pritom pri vodičských skúškach v Rakúsku druhým najčastejším po nemčine.

    Podľa Hoferovho rezortu príslušné predpisy nezohľadňujú vykonávanie testov v cudzom jazyku, rakúska Štátna zmluva z roku 1955 však priznáva slovinskej a chorvátskej menšine právo na používanie vlastného jazyka v úradnom styku. Možnosť používať v autoškolách aj angličtinu a turečtinu bola len otázkou “ústretovosti”.

    Prípadné ponechanie turečtiny v ponuke by podľa ministerstva diskriminovalo iné národnostné menšiny. V minulosti sa totiž objavovali aj požiadavky na rozšírenie o arabčinu, ruštinu, čínštinu či albánčinu, ktoré boli odmietnuté vzhľadom na súvisiace náklady.

    Obmedzenie jazykovej ponuky Hofer považuje aj za “podnet”, aby sa uchádzači naučili po nemecky, uviedla verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica ORF.

    Z celkového počtu 299.687 vlaňajších vodičských skúšok v Rakúsku bolo 291.504 vykonávaných v nemčine. Pri cudzojazyčných skúškach bola na prvom mieste turečtina (3631), za ktorou nasledovali angličtina (2301), chorvátčina (2112) a slovinčina (139), informovala APA.

    - Reklama -