Vodca krymských Tatárov bez servítky: Súčasné vedenie polostrova chce etnicky čistý Krym – taký, akým bol za stalinských čias

    0
    Krymský polostrov. (Autor: archív)

    V rozhovore pre agentúru UNIAN Džemilev uviedol, že “jedným cieľom je vystrašiť ľudí a donútiť ich mlčať. A majú ešte druhý cieľ: donútiť krymských Tatárov, aby odišli z Krymu”. Podľa Džemileva súčasné vedenie polostrova chce “etnicky čistý Krym – taký, akým bol za stalinských čias”. 

    Agentúra UNIAN pripomenula, že najvyšší súd Krymu, ktorý sa – podobne ako ostatné inštitúcie a úrady po pripojení polostrova k Rusku – riadi ruskými zákonmi, svojím rozhodnutím z 26. apríla zakázal činnosť neformálneho parlamentu krymských Tatárov, medžlisu, na území polostrova. Súčasne označil medžlis za extrémistickú organizáciu. 

    Proti tomuto rozhodnutiu vyjadrili rozhodný protest viaceré európske štáty. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí verdikt odsúdilo ako “zločinné a nezákonné rozhodnutie krymskej okupačnej vlády”. Na zrušenie zákazu vyzval aj komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks. 

    Poprední lídri i aktivisti z radov krymských Tatárov čelia perzekúcii už od anexie Krymu Ruskom z jari 2014. Väčšina Tatárov, ktorí tvoria zhruba 15 percent obyvateľov Krymu, túto územnú zmenu odmietla. Viacero nacionalistov z medžlisu zohralo vlani údajne kľúčovú úlohu pri poškodení energetickej siete spájajúcej Ukrajinu a polostrov Krym. 

    Začiatkom mája Džemilev informoval ukrajinské tlačové agentúry, že na Kryme je v rozpore so zákonom zadržiavaných najmenej 14 krymských Tatárov. Protizákonný je podľa neho aj najnovší prípad, keď ruská tajná služba FSB iniciovala vyšetrovanie proti podpredsedovi medžlisu Ilmimu Umerovovi.

    Džemilev uviedol, že obvinenie, že Umerov údajne vyzýval na narušenie územnej celistvosti Ruskej federácie, “je absurdné”. “On vyjadril svoj názor ako občan Ukrajiny a syn svojho národa. A náš národ neuznáva túto okupáciu,” vysvetlil Džemilev.

    - Reklama -