Vo Washington Times sa pustili do Sorosa. V ktorej európskej krajine má hrať tentoraz svoje politické hry?

    0
    George Soros (Autor: TASR)

    Vo svojom komentári pre The Washington Times začína Todd Wood otázkou, či „je v poriadku, keď veľvyslanec Spojených štátov vydiera jednu politickú stranu s cieľom poskytnúť výhodu inej strane v cudzej krajine?”

    „Je v poriadku, ak americký veľvyslanec diktuje politiku vláde cudzej krajiny pod hrozbou následkov, ak táto vláda nebude plniť jeho príkazy? Je prijateľné, aby americký veľvyslanec pretláčal program nejakého maďarsko-amerického miliardára a organizácií, ktoré sponzoruje a nepretláča záujmy americkej vlády?“ pokračuje Wood.

    Komentátor tak naráža na to, že miliardár George Soros podporuje vládu v Albánsku, o ktorej sa hovorí, že profituje z obchodu s drogami. Veľvyslanec USA Donald Lu v Albánsku má tiež spolupracovať s vládnou stranou a tak sa rozhodol zrušiť americké víza pre približne 70 členov opozičnej Demokratickej strany, ktorí mali byť vymenovaní za súdných úradníkov v tejto krajine.

    Americká ambasáda v Tirane to dokonca potvrdila aj vo vyhlásení s tým, že nemôžu komentovať jednotlivé prípady, ale potvrdzujú zrušenie neprisťahovaleckých víz niekoľkým albánskym sudcom.

    Vo vyhlásení sa však podľa Wooda nespomína, že nikto nebol takto postihnutý z vládnucej Socialistickej strany premiéra Ediho Rama. Americký veľvyslanec tak drží súdny systém v zajatí strany, ktorá zbohatla na obchode s drogami a ktorá je podporovaná iniciatívou Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorá tiež vyzýva k legalizácii drog.

    Proti takémuto rozhodnutiu sa dokonca postavila aj albánska prokuratúra, ktorá za praktikami veľvyslanca vidí Sorosovu snahu o manipuláciu verejnej mienky a znehodnotenie inštitúcií.

    Podľa Wooda bol tento krok jasne nedemokratický, protiamerický a dokonca v rozpore s tým, čo Amerika presadzuje. Zmyslom súdnych reforiem v Albánsku mal byť presný opak toho, čo teraz nahráva iba jednej strane.

    Toto je tiež výsledok toho, že veľa amerických diplomatov sa snaží bojovať proti Donaldovi Trumpovi. Dokonca až tisíc diplomatov nedávno podpísalo tzv. disidentské memorandum, kde nesúhlasia s protimigrančným postojom Trumpa.

    George Soros sa tak so svojimi podchytenými diplomatmi snaží podraziť nohy Trumpovi. Podľa Wooda jej tak teraz rad na ministrovi zahraničných vecí USA Rexovi Trillersonovi, aby sa zbavili takýchto ľudí na ceste za heslom ako spraviť Ameriku znovu veľkou.

    - Reklama -