Vo Volkswagen Slovakia začalo kolektívne vyjednávanie. Vlani sa v podniku zarábalo priemerne takmer 2000 eur

    0
    Predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský (Autor: TASR)

    Súčasná kolektívna zmluva je platná do 31. augusta 2019.

    „Pevne veríme, že spoločne dospejeme čo najskôr k takému zneniu novej kolektívnej zmluvy, ktoré zabezpečí dlhodobú stabilitu a zároveň udrží status Volkswagen Slovakia ako zamestnávateľa s najlepšími podmienkami pre zamestnancov spomedzi automobilových výrobných závodov pôsobiacich na Slovensku,” uviedol v stanovisku pre médiá člen predstavenstva VW SK Eric Reuting.

    Cieľom je dlhodobá garanciu pracovných miest

    Priemerný mesačný príjem v automobilke bol vlani 1954 eur bez započítania miezd manažmentu.

    “Naším cieľom pre začínajúce kolektívne vyjednávanie je zabezpečiť dlhodobú garanciu pracovných miest. V záujme ich udržania a zabezpečenia dobrej pozície spoločnosti do budúcnosti je dôležité, aby sa aj ďalšie zvyšovania miezd diali v rozumnej a dlhodobo udržateľnej miere a aby sa zabezpečili naďalej dobré pracovné podmienky zamestnancov,” doplnil Reuting.

    Cieľom automobilky je do roku 2025 zvýšiť efektivitu podniku o 30 %.

    Odbory veria, že s vedením automobilky dospejú k obojstranne výhodnej dohode. Predseda MOV Zoroslav Smolinský tiež podotkol, že rámcové podmienky, v ktorých sa pri kolektívnom vyjednávaní pohybujú, sa teraz menia.

    “Súčasná situácia v závode aj celom koncerne je iná ako v uplynulých rokoch. Preto je pre nás prioritou ochrana pracovných miest a zamestnancov, pričom však musíme zachovať ich súčasné dobré pracovné a mzdové podmienky,” skonštatoval Smolinský.

    Medzi najvyužívanejšie benefity patrí aj zmluvná doprava

    Okrem 13. a 14. platu, ako aj odmeny za hospodársky výsledok firmy, poskytuje VW SK na základe dohody s odborovou organizáciou MOV svojim zamestnancom široký sociálny program, na ktorý v roku 2018 vynaložil 29,4 milióna eur.

    Medzi najvyužívanejšie benefity patrí zmluvná autobusová doprava, ubytovanie i doplnkové dôchodkové sporenie. Zamestnanci okrem zákonného príspevku na rekreáciu na Slovensku majú možnosť využiť tiež dovolenkový príspevok na zahraničný pobyt až do výšky 700 eur.

    V priestoroch polikliniky v blízkosti závodu sa vlani uskutočnilo 13.300 preventívnych prehliadok a vyše 2000 komplexných lekárskych vyšetrení. Súčasťou zdravotnej starostlivosti sú tiež rehabilitačné pobyty, masáže, multivitamínové balíčky, či pitný režim.

    - Reklama -