Vo Varšave a inde sa konali pochody za solidaritu s LGBT komunitou

    0
    LGBT pochod (Autor: TASR)

    Vyše tisíc ľudí sa tak túto sobotu zišlo na námestí v centre metropoly Varšava. Ich zhromaždenie sa nieslo pod heslom “Varšava proti násiliu” a prišli naň aj viacerí z účastníkov minulotýždňového protestu v Bialystoku. 

    Obdobné demonštrácie prebehli aj v ďalších poľských mestách, uvádza AP a dodáva, že práva LGBT komunity sa stali v Poľsku súčasťou verejnej diskusie pred nadchádzajúcimi jesennými parlamentnými voľbami. Predseda vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kacyzňski pritom ešte v apríli označil požiadavky tejto komunity za “hrozbu” pre krajinu.

    Mesto Bialystok sa minulú sobotu stalo prvýkrát dejiskom tzv. pochodu hrdosti príslušníkov sexuálnych menšín, ktorý však narušilo násilie zo strany futbalových chuligánov a konzervatívnych aktivistov organizujúcich protidemonštrácie.

    Približne 800 zástancov práv LGBT komunity pochodovalo Bialystok s dúhovými vlajkami a transparentmi s heslami ako “Láska nie je hriech”. Výtržníci v ultranacionalistických tričkách hádzali kamene, petardy a fľaše do pochodujúcich, no aj do policajtov, ktorí mali zaisťovať bezpečnosť podujatia. 

    Katolícke a nacionalistické organizácie zároveň v rovnaký deň usporiadali v Bialystoku približne 40 rôznych protidemonštrácií vrátane rodinného pikniku, za ktorým stál jeden z miestnych poslancov. Rozhodnutie povoliť pochod sexuálnych menšín v tomto meste bolo ostro napádané náboženskými skupinami.

    Členovia pravicovej poľskej vlády síce násilie v Bialystoku v reakcii odsúdili, v dave útočníkov však bolo možné zahliadnuť niektorých z miestnych prívržencov vládnej strany PiS, píše AP. Dodáva, že ľavicové zoskupenia plánujú v Bialystoku usporiadať už v nedeľu pochod vyzývajúci na toleranciu. 

     

    - Reklama -