Vo Švédsku to vrie. Krajná pravica chce v Štokholme prevziať policajné úlohy. Po brutálnom útoku na mladých utečencov sa ozvali aj švédske ženy

    0
    Hlavná železničná stanica v Štokholme (Autor: Repro/Facebook Tom Wol)

    Na hlavnej stanici v Štokholme sa v piatok a v sobotu odohralo niekoľko násilných konfliktov, ktoré podľa médií rozpútali členovia údajne neonacistického Švédskeho hnutia odporu. Niekoľko jeho príslušníkov sa rozhodlo vziať zákon do svojich rúk a vydali sa podľa svojich slov „vyčistiť“ nádražie. „Švédski muži a ženy si zaslúžia žiť svoj každodenný život v bezpečí. Vyzývame všetkých, ktorí sú si vedomí tohto problému, aby sa vydali v našich stopách,“ napísali páchatelia útokov namierených proti imigrantom na svojich webových stránkach.

    V sobotu sa tiež v hlavnom meste odohralo niekoľko demonštrácií, pri ktorých sa stretli priaznivci a odporcovia otvorenej prisťahovaleckej politiky. Podľa informácií poskytnutých políciou sa pri vzájomných potýčkach zranili najmenej traja ľudia. Ako uvádza švédsky denník Aftonbladet, priaznivci krajnej pravice počas protestov roznášali po okolí letáky s ústredným sloganom Už toho bolo dosť. Písalo sa v ňom o hrozbe, ktorú pre obyvateľov hlavného mesta predstavujú detské gangy zo severnej Afriky. Zmieňovali tiež, že je nutné ich za ich prečiny proti zákonu konečne potrestať.

    Účastníci protestov tiež hovorili, že ich cieľom je chrániť švédske ženy, ktoré sa pomerne často stávajú terčom sexuálne motivovaných útokov zo strany nových migrantov. Pred niekoľkými dňami napríklad jeden mladý migrant zo Somálska zavraždil 22-ročnáú švédsku dobrovoľníčku, ktorá od minulého septembra vypomáhala v jednom z utečeneckých táborov. Ako však konštatuje švédska mutácia internetového servera The Local, nezdá sa, že by starosť o ich bezpečnosť švédske ženy príliš ocenili. Včera sa začal švédskymi sociálnymi sieťami šíriť hashtag v znení # NieSmeVašeŽeny. Jeho autorky chceli dať najavo, že s odvetnými akciami krajnej pravice nesúhlasia. „Nie som vaša žena a nestojím o žiadnu vašu ochranu. Práve vy ste tými, z ktorých mám najviac strach,“ napísala jedna zo švédskych žien. Ďalšie na Twitteri dodali, že údajnu ochranu Švédok extrémna pravica len zneužíva ako alibi, aby sa mohla dopúšťať násilných skutkov. Ako sa na túto kauzu pozerajú obyčajní Švédi, je však ťažké zistiť, lebo internetový server The Local ani denník Aftonbladet neponúkajú pod svojimi článkami možnosť diskusie.

    Celý text v angličtine máte nájdete TU.

    - Reklama -