Vo Švédsku sa znásilňuje. Necestujte tam, varujú v Turecku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Facebook, Mario G. Rivera)

    Vzťahy Štokholmu a Ankary sú napäté, pričom švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová nedávno označila zmenu tureckej legislatívy o sexuálnom znásilňovaní maloletých za „zvrátenú“. Turecký náprotivok Mevlüt Çavuşoglu si za to okamžite predvolal švédskeho veľvyslanca v Ankare a žiadal o dôrazné vysvetlenie.

    Celý článok TU.

    Olej do ohňa len priliali ako súčasť akejsi odplaty turecké noviny Günes. Respektíve ich bilbordová reklama na istanbulskom Atatürkovom letisku.

    Provokácia

    Spomínaná reklama nesie v sebe jasné a provokačné posolstvo – poukázať na fakt, že Švédsko je na čele pomyselného rebríčka v počte znásilnení.

    „Výzva pasažierom! Vedeli ste, že Švédsko je na prvom mieste na svete v rámci počtu znásilnení?“ pýta sa plagát, ktorý zobrazuje mužskú ruku, ktorá sa snaží umlčať malé dievča, aby nekričalo. Viac než veľavravné gesto…

    Nereagovali, hoci…

    Švédska ambasáda sa rozhodla na spomínaný bilbord nereagovať, hoci, ako tvrdí portál Breitbart.com, pôvodne mala švédska strana „vyvíjať aktívne úsilie na včasné odstránenie reklamy z priestorov letiska“.

    Samotná švédska strana vraví, že tvrdenie o vysokej miere znásilnení je skreslené, keďže v krajine platí iný systém posudzovania deliktu. Každý pokus o znásilnenie je totiž vyhodnotený ako nový prípad napriek tomu, že môže ísť o rovnakú osobu, tak páchateľa, ako aj obeť.  

    - Reklama -