Vo Francúzsku zadržali dievča, ktoré malo v pláne spáchať útok. Dostali ju vďaka aplikácii

    0
    Ilustračné foto: francúzska vlajka (Autor: Wikipedia)

    Dievča zadržali ešte minulý štvrtok v rámci protiteroristickej operácie v Melune v departemente Seine-et-Marne a momentálne je vo vyšetrovacej väzbe. Podľa francúzskych médií, odvolávajúcich sa zdroje blízke vyšetrovaniu, je tínedžerka “veľmi zradikalizovaná” a bola administrátorkou skupiny v komunikačnej aplikácii Telegram, kde šírila výzvy džihádistickej skupiny Islamský štát (IS/Dáiš) na spáchanie atentátu a vyjadrila tam aj svoj zámer “pristúpiť k činu”.

    Prípadom sa zaoberajú sudcovia parížskej prokuratúry, ktorá sa venuje záležitostiam súvisiacim s terorizmom. Jej zástupkyňa Laure Vermeerschová dnes uviedla, že sudca môže rozhodnúť o predbežnom obvinení dievčaťa z terorizmu. Dodala, že zadržaná počas výsluchov konkrétne neuviedla žiaden z cieľov svojich potenciálnych útokov.

    Polícia sa týmto prípadom začala zaoberať práve na základe znepokojujúcej správy na sieti Telegram. Nasledovala policajná operácia zásahových jednotiek Raid v Melune, vrátane prehliadky v bydlisku dievčaťa. Policajti počas nej nenarazili na žiadnu zbraň ani výbušniny, zhabali však mobilný telefón a počítač zadržanej.

    Aplikácia Telegram funguje na internete od roku 2003 a jej tvorcami sú Rusi. Úrady mnohých krajín v súvislosti s ňou upozorňujú, že sa stala obľúbeným nástrojom džihádistov, a to vzhľadom na jej systém šifrovania.

    Práve vďaka tejto aplikácii sa zoznámili aj páchatelia nedávneho islamistického atentátu v katolíckom kostole v meste Saint-Étienne-du-Rouvray v Normandii. Adel Kermiche a Abdel Malik Petitjean sa pritom spoznali len niekoľko dní pred spoločne spáchaným útokom, ktorý sa odohral 26. júla počas ranných bohoslužieb a pri ktorom podrezali hrdlo vyše 80-ročného kňaza Jacqua Hamela.

    - Reklama -