Vnímam to ako pozičný politický boj a vydieranie, uviedla Kalavská

    0
    Peter Pellegrini a Andrea Kalavská (Autor: TASR)

    Kalavská argumentuje, že ako šéfka rezortu zdravotníctva je v pozícii regulátora, ktorý má dohliadať na to, aby bolo zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti. “Je preto úplne nelogické, aby som ja niekoho vyzývala, aby nepristupoval k podpisovaniu zmlúv,“ zdôraznila Kalavská v reakcii na vyjadrenia zástupcov ZAP, že za stroskotaním rokovaní s VšZP je politický príkaz. “Sama som v stredu (19.12.) apelovala na obe strany, aby sa dohodli,” dodala ministerka.

    Pripomenula, že v rozpočte je 50-miliónové navýšenie pre ambulantných poskytovateľov. Samotné zmluvné podmienky sú však záležitosťou poisťovne a samotných poskytovateľov, do ktorej nemá prečo vstupovať. Upozornila, že podmienky ponúknuté VšZP nevyhovujú necelej desatine ambulantných poskytovateľov.

    “Osem percent malo najprv problém so zmluvami, teraz už ani nie, len má problém, aby sa niečo spätne zaplatilo,” uviedla. Podľa nej je potrebné hrať čistú hru. “Treba otvorene povedať, či je problém naozaj v zmluvách či dodatkoch, alebo tu chce niekto viesť politický boj,” uviedla Kalavská. Pýta sa preto, kto tu vlastne šíri nepokoj pred Vianocami. Zároveň vyzvala ambulantných poskytovateľov, aby sa nenechali “zneužívať pár indivíduami, ktorí sú v systéme”.

    Pacientov, poistencov štátnej poisťovne tiež uistila, že akútna zdravotná starostlivosť je zo zákona garantovaná, či má alebo nemá poskytovateľ zmluvu s VšZP. Krokom vedenia poisťovne ministerka dôveruje.

    Vedenie Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa s predstaviteľmi Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) ani vo štvrtok nedohodlo na podmienkach zmlúv pre približne 1000 poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Predstavitelia zväzu na tlačovej konferencii naznačili, že by za tým mal byť politický príkaz na nerokovanie s najväčšou organizáciou ambulantných poskytovateľov a kartelová dohoda so zástupcami iných organizácií. Kalavskú ZAP vyzvalo aby “urýchlene aktívne vstúpila do rokovania s vedením zväzu”.

    Podpredseda predstavenstva VšZP Milan Horváth informoval, že štátna poisťovňa ukončila rokovania vzhľadom „na nekorektnosť, politizáciu a neadekvátnu eskaláciu rokovaní”. Zároveň vyzval lekárov, ktorí do dnešného dňa nepodpísali zmluvy, že majú k dispozícii návrhy zmlúv na podpis. Zároveň zdôraznil, že prísľub VšZP o úhradách za zdravotnú starostlivosť platí do 31. decembra.

     

    - Reklama -