Vlna teroristických útokov v Badage zabila vyše dvadsiatku ľudí. Vidia za tým islamistov

    0
    Hasiči a civilisti odnášajú telá obetí bombového útoku v Bagdade. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Jeden z útokov bol spáchaný samovražedným atentátnikom, a to pomocou v aute nastraženej výbušniny. Jeho terčom bolo trhovisko s potravinovými produktmi v prevažne šiitmi obývanej mestskej časti Džamíla. Táto oblasť leží v blízkosti štvrte Madínat as-Sadr, kde v pondelok pri samovražednom útoku, ku ktorému sa prihlásil sunnitský IS, zahynulo 35 ľudí. IS sa prihlásil aj k dnešnému útoku v Džamíle.

    Údaje o obetiach tohto dnešného útoku sa rôznia – podľa ministerstva vnútra prišlo o život najmenej sedem ľudí, lekárske zdroje hovoria o 16 obetiach a 47 zranených. Terčom útoku bol dnes aj zeleninový a ovocný trh v inej šiitskej štvrti Bagdadu. Zahynulo pri ňom deväť obchodníkov a ďalších 16 ľudí utrpelo zranenia.

    Tri ďalšie bombové útoky na iných miestach Bagdadu si dnes vyžiadali ďalších sedem obetí a 24 zranených. Agentúra AP uviedla, že polícia oficiálne potvrdila už zverejnené údaje o počte obetí a zranených, ktoré sa odvolávali na anonymné policajné zdroje.

    IS sa v poslednom čase svojimi bleskovými útokmi a atentátmi v rôznych častiach Iraku pokúša mariť alebo spomaliť Spojenými štátmi podporovanú operáciu vládnej armády, ktorej cieľom je vytlačiť islamistov z mesta Mósul. Táto operácia vládnych síl sa začala v polovici októbra. Islamisti kontrolujú Mósul – druhé najväčšie mesto Iraku – od polovice roku 2014.

    - Reklama -