Vlna imigrantov sa valí ďalej. Slovinci hlásia, že situáciu nezvládajú

    0
    Utečenci v Slovinsku na hranici s Chorvátskom (Autor: SITA)

    “Nemôžeme prijať neobmedzený počet migrantov, ak vieme, že nebudú môcť pokračovať vo svojej ceste,” povedal na tlačovej konferencii štátny tajomník slovinského ministerstva vnútra Boštjan Šefic. “Myslím si, že Chorvátsko, Srbsko a Macedónsko budú tiež musieť prijať opatrenia,” dodal. Slovinsko uviedlo, že prijme iba toľko utečencov, koľko ich z krajiny odíde do Rakúska.

    “Chorvátsko nás požiadalo, aby sme prijali 5000 migrantov denne, ale Rakúsko nám povedalo, že môže prijať maximálne 1500,” dodal Šefic. Asi 3000 migrantov, medzi ktorými boli mnohí Sýrčania, prešlo dnes z Chorvátska do Slovinska po tom, ako pre nich Maďarsko v piatok o polnoci uzavrelo svoju južnú hranicu s Chorvátskom.

    V Srbsku narastalo dnes napätie. Policajti sa pokúšali udržať poriadok asi kilometer od hraníc v dedine Berkasovo, kde čakalo asi 40 autobusov plných migrantov. Mnohí z nich v nich aj prenocovali. Po príchode k hraniciam ich prechádzali peši. “Táto časť cesty trvala 20 hodín a tu sme čakali takmer 12 hodín,” citoval Reuters 40-ročného Sýrčana Khaira z Damasku. “Čo môžeme robiť. Sme tu a musíme čakať… Potrebujeme vodu, jedlo, v autobuse sú s nami ženy a bábätká. Kto na svete toto koordinuje? Je to chaos,” dodal vodič autobusu.

    Šefic dnes povedal, že problém utečencov treba riešiť v Grécku, cez ktoré väčšina z nich vstupuje do EÚ. Dovtedy Slovinsko podľa jeho slov trvá na tom, aby do krajiny prichádzalo len toľko utečencov, koľko z nej odchádza ďalej. “A toto rozhodnutie zatiaľ nezmeníme.”

    - Reklama -