Vlaky iba pre ženy. Kondómy pre imigrantov. Nový prístup k násilníkom. Nemecko si zvyká na krutú realitu

    0
    Vlaky, Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Spoločnosť Regiobahn svoj zámer zverejnila začiatkom týždňa. Pohlavne segregované vozne pre ženy a deti by mali začať premávať na trase Leipzig – Saská Kamenica. Aby spoločnosť zabezpečila cestovateľkám čo najväčší pokoj v duši, dva z vyhradených vozňov budú umiestnené hneď vedľa kabíny predstaviteľa pre služby zákazníkom, známeho u nás skôr pod pomenovaním sprievodca. Spoločnosť tvrdí, že blízkosť vozňov ku kabíne sprievodcu bola zvolená zámerne.

    Napriek nedávnym masovým sexuálnym útokom v Nemecku, po ktorých nemecké úrady ženám poradili, aby si potenciálnych násilníkov držali od tela na vzdialenosť paže, železničná spoločnosť odmieta, že by jej nová služba mala čokoľvek dočinenia so sexuálnym obťažovaním. Ako informuje Süddeutsche Zeitung, zapieranie spoločnosti vyvolalo v nemeckých médiách a na sociálnych sieťach kontroverzie a živú, plamennú diskusiu.

    Spustením segregovaných vlakov sa Nemecko pridáva do klubu takých štátov, ako sú India, Brazília, Mexiko, Egypt a Indonézia, ktoré už dlhšie chránia ženy na ich cestách práve pomocou vyhradených vozňov.

    Radšej zostaňte doma

    Podobný návrh nedávno zaznel aj vo Veľkej Británii, kde ho predniesol líder Labouristickej strany Jeremy Corbyn. Na rozdiel od Nemcov však Corbyn priznal, že účelom opatrenia by malo byť predchádzanie obťažovaniu žien.

    „Je neakceptovateľné, aby množstvo žien a detí prispôsobovalo svoje životy tak, aby sa vyhýbali obťažovaniu na uliciach, vo verejnej doprave a na iných verejných miestach… Vyberajú si napríklad dlhšie cesty do práce, samy sebe dávajú zákaz vychádzania alebo sa vyhýbajú niektorým dopravným prostriedkom,“ vysvetlil Corbyn. Vo Švédsku Corbynove slová, zdá sa, už prijali ako nemilosrdnú skutočnosť. Šéf polície v meste Östersund Stephen Jerand napríklad odporučil všetkým ženám, aby nevychádzali po zotmení, lebo je pravdepodobné, že ich znásilnia alebo sa im stane niečo horšie.

    Trochu iné sociálne balíčky

    Pohlavne segregované vlaky sú iba posledným z radu kontroverzných opatrení Nemcov, ktorí všemožne reagujú na nevhodné sexuálne konanie zo strany imigrantov. Štyria nemeckí výrobcovia kondómov nedávno reagovali na výzvu organizácie AIDS Hilfe venujúcej sa prevencii rozširovania vírusu HIV a vyrobili 150-tisíc kondómov, ktoré budú distribuované po utečeneckých táboroch v Nemecku. Podľa novín Kronen Zeitung ide o pokus porátať sa s „negatívnym vnímaním Nemcov v oblasti sexuálneho správania sa imigrantov.

    Nemecká vláda sa zase v polke marca dohodla na reforme zákona o sexuálnych trestných činoch, aby uľahčila obetiam podávanie trestných oznámení na útočníkov. Novela zákona už od obete na to, aby mohla podať trestné oznámenie, nevyžaduje dôkaz, že sa útočníkovi bránila. Zákon umožní súdiť za znásilnenie útočníka, ktorý svoju obeť prekvapí alebo využije to, že sa napadnutá osoba obáva väčšieho násilia, ak sa bude brániť. 

    Minister spravodlivosti Heiko Maas povedal, že novela zákona je potrebná, pretože v súčasnosti sa v Nemecku iba osem percent procesov s obvinenými zo znásilnenia končí ich odsúdením. Hlásená je pritom iba jedna desatina znásilnení.

    - Reklama -