Vládny nákup stíhačiek F-16 budú splácať ešte deti našich detí, hovorí Remišová

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Strany SaS a OĽaNO nešetria kritikou na uprednostnený nákup nových amerických stíhačiek F-16 pred švédskymi Gripenmi. Jeden z čitateľov Parlamentných Listov sa domnieva, že celý proces nákupu nových stíhačiek F-16 bol jednotlivým poslancom prístupný po celý rok. Poslankyne Veroniky Remišovej sa preto opýtal, čo jej najviac prekáža na vyzbrojovaní slovenskej armády.

    Poslankyňa však tvrdí, že samotný proces predaja poslancom dostupný nebol, a ani stále nie je, keďže ministerstvo obrany zverejnilo materiál len 24 hodín predtým, ako ho prijala vláda. Podľa Remišovej opozícia určite nikdy netlačila na vládu, aby pokútnym spôsobom nakupovala zbrane za miliardy eur. „Na stíhačky dá každý pracujúci Slovák zo svojich daní okolo 800 eur a je preto psou povinnosťou SNS, aby si tento nákup pred ľuďmi obhájila.“

    Remišová neskrýva ani obavy nad pilotovaním superstrojov, pretože armáda podľa nej na to nebude mať dostatok peňazí, a teda lietadlá jej môžu byť v podstate nanič.

    Dodala, že aj dnes majú slovenskí piloti ročne nalietané v priemere iba tretinu až polovicu počtu hodín ako letci v iných armádach. Nie je predsa možné, aby sa vôbec najväčší nákup štátu v histórii Slovenska odbavil počas leta bez akejkoľvek diskusie a informácií pre ľudí, ktorí ho zo svojich daní platia,” uviedla. 

    Remišová sa zamyslela aj nad postojom niektorých členov vlády k tomuto megaobchodu. Zaujala ju najmä replika ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), ktorý v súvislosti s nákupom týchto strojov povedal: „Načo by som si čítal veci, ktorým vôbec nerozumiem.”

    Kto to bude splácať

    Na profile Remišovej na stránke Parlamentných Listov padla otázka ďalšieho čitateľa, ktorý skonštatoval, že strany OĽaNO a SaS voľby nevyhrali, a teda len ťažko môžu rozhodovať o nákupe už schválených stíhačiek typu F-16. Ako chcela opozícia ovplyvniť nákup stíhačiek, veď vláda jednomyseľne schválila tento návrh? Opýtal sa.

    Dôsledky tohto rozhodnutia budú v prvom rade niesť ľudia na Slovensku, takmer dve miliardy eur za lietadlá budú splácať ešte ich detné deti,” upozornila poslankyňa za OĽaNO.

    Otázka homosexuálnych manželstiev sa neotvára

    Ako sa pozeráte na uzákonenie manželstva homosexuálmi? To je ďalšia z otázok čitateľa PL.sk na profile Veroniky Remišovej. Zaujímalo ho aj to, že podľa rôznych štúdií v jednotlivých krajinách homosexuálne páry často dostávali prednosť pri adopcii pred heterosexuálnymi pármi.

    Remišová tvrdí, že nepočula o tom, aby sa téma uzákonenia manželstva homosexuálmi na Slovensku otvárala na rozdiel od Českej republiky, kde takúto zmenu podporila vláda Andreja Babiša. Možné je to však iba po zmene ústavy, ale nemyslí si, že by sa to niekto chystal zmeniť.

    Čo sa týka uprednostňovania homosexuálnych párov pri adopcii, Remišová to považuje za uletenú teóriu. Na záver však doplnila, že v „ČR zákon o manželstvách predbežne podporili poslanci šiestich parlamentných strán, od komunistov cez Babišovo ANO po Starostov a nezávislých“.

    Poslanci a ich nadávky

    Jednou z ďalších otázok na webe PL.sk sa čitateľ opýtal poslankyne, či podporí hlasovanie za zrušenie výrokovej imunity na pôde Národnej rady Slovenskej Republiky. Domnieva sa totiž, že imunita sa  už dávno mala zrušiť a každý by si mal uvedomovať dôsledky svojho konania, a tak by sa prinavrátila korektnosť a úcta aj parlamentu.

    Poslankyňa za OĽaNO tvrdí, že 99 % príspevkov poslancov je bez urážok a nadávok. Poslanci majú trestnoprávnu imunitu za slová prednesené v parlamente, nemôžu byť teda za svoje slová počas rozpravy trestne stíhaní.

    Poznamenala, že ešte nikdy nepočula, aby za slová, aké sa v parlamente vyskytli, išiel niekto do väzenia a pripomína, že zrušenie tohto ustanovenia ústavy by slušnosť ťažko prinieslo.

    Na záver dodáva, že nadávky do parlamentu, samozrejme, nepatria a na velikánov typu Slota „ty si jeden diablov syn, my ti to prepáčime, lebo ťa berieme ako mentálne retardovaného“ či Harabina „pôjdeš do basy, ty hajzel“ však súčasní poslanci asi nemajú.

    - Reklama -