Vládna kríza sa vyhrocuje. Danko na rokovanie koaličnej rady nepríde, poslal sms

    0
    (Zľava): Andrej Danko a Robert Fico (Autor: TASR)
    Podľa informácií portálu Webnoviny Danko svoju neúčasť na utorokových rokovaniach koaličnej rady oznámil len prostredníctvom sms, ktorú poslal svojim partnerom. Predstavitelia koalície mali pritom riešiť vypovedanie koaličnej zmluvy práve zo strany Dankovej SNS, ktoré prekvapilo nielen Smer-SD a Most-Híd, ale aj viacerých národniarov. Reakcie na zrušenie piatkového stretnutia sme priniesli TU
     
    To, že Danko dnes odmietol prísť na rokovanie, je vraj zapríčinené kritikou zo strany členov Smeru, konkrétne od Petra Pellegriniho, Jána Richtera a Martina Glváča. Všetci menovaní kritizovali v uplynulých dňoch SNS. 
     
    Portál Aktuality.sk píše, že jedným z dôvodov na odďaľovanie koaličného stretnutia, ku ktorému pristúpil Danko, je údajne to, že si líder národniarov dal robiť rýchly prieskum verejnej mienky, aby zistil, ako voliči vnímajú kroky SNS. 
     
    Posledné stretnutie lídrov koaličných strán bolo minulý týždeň v stredu, keď sa Béla Bugár, Robert Fico a Andrej Danko stretli vo vládnom hoteli Bôrik. Po rokovaní však pred novinárov prišiel len Bugár. Piatkové stretnutie zrušil premiér zo zdravotných dôvodov. Reakcie na vypovedanie koaličnej zmluvy sme priniesli TU aj TU
     
    Žiadne ďalšie mimoriadne rokovanie koaličnej rady nakoniec nebude. Potvrdila to dnes hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová. Podľa jej slov sa predsedovia vládnych politických strán Smer-SD, Most-Híd a SNS Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko po pondelkových a dnešných konzultáciách dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR, ktoré sa uskutoční v stredu 16. augusta. Údajne sa dohodli aj na časovom harmonograme prípravy dodatku ku koaličnej zmluve.

    Opozícia jednoznačne

    Krátko po uverejnení správy, že Andrej Danko poslal svojim kolegom iba sms o neúčasti na koaličnej rade, sa začali ozývať rozladení opoziční politici. SaS vydala stanovisko, v ktorom píše, že „postoj predsedu SNS Andreja Danka, ktorý odmietol účasť na dnešnej koaličnej rade, považuje strana Sloboda a Solidarita za nezodpovedný voči všetkým občanom Slovenskej republiky“. 
     
    Najsilnejšia opozičná strana dodáva, že „jediným správnym riešením takejto situácie sú predčasné voľby“. Reči o tom, že by sa mala SaS údajne podieľať na súčasnej vláde nahradením SNS, liberáli rázne odmietajú. 
    „Na základe vlastnej neschopnosti vyriešiť škandál okolo rozdávania eurofondov na vedu a výskum odvolaním ministra školstva Petra Plavčana vyvolal Andrej Danko koaličnú krízu a vťahuje celú krajinu do politickej nestability. Tento negatívny trend je navyše umocnený jeho zbabelosťou postaviť sa k problému čelom,“ píšu v stanovisku liberáli. 
     
    Podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý je spolu s ďalšími kolegami pod straníckym stanoviskom podpísaný, sa vyjadril k veci aj na sociálnej sieti. „Nech sa páči, zoznámte sa. Stabilná a zodpovedná, jediná alternatíva a hrádza proti extrémizmu,“ píše Galko ironicky na margo toho, že Danko nepríde na koaličnú radu. 
     
    Stručne zareagovala aj poslanykňa za hnutie OĽaNO Veronika Remišová. „Malí chlapci na pieskovisku sú oproti lídrom našej koalície dobre organizovaná skupina zrelých mladých mužov,“ píše poslankyňa so smutným emotikonom v závere na Facebooku. 
    Nechýba ani krátky, ale veľavravný komentár od poslanca hnutia Sme rodina Petra Pčolinského, ktorý zrejme iba neveriacky krútil hlavou, keď si prečítal dôvody, pre ktoré ani dnes koaličná rada nebude. „Sú oni normálni??? Ako malé deti!!!“ píše na sociálnej sieti Pčolinský
    - Reklama -