Vládna koalícia sa zhodla. Voľby do VÚC by mali priniesť zmeny. Ustúpilo SNS Ficovi?

    0
    Podpis koaličnej dohody. Radoslav Procházka (#Sieť), Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)

    Vládne koaličné strany sa zhodli na zmenách v systéme voľby predsedov a poslancov vyšších územných celkov. Vyhlásili to predstavitelia za Smer-SD aj Most-Híd, píše portál aktuality.sk. Vládna SNS sa k tomuto vyhláseniu však nepripojila. Žilinský župan Juraj Blanár zo Smeru povedal, že na zavedení zmien sa už vládne strany dohodli. Rovnako sa vyjadril aj predseda strany Most Béla Bugár.

    Zmeny zahŕňajú, že od roku 2022 by sa mali krajské voľby konať v rovnakom termíne ako voľby primátorov, starostov a mestských či miestnych poslancov. Zároveň by sa župani volili už len v jednom kole naproti súčasným dvom kolám v prípade, ak jeden z kandidátov nezískal v prvom kole viac ako 50 % hlasov. Proti zavádzaniu týchto zmien však od začiatku vystupovala SNS.

    Strana SNS plánuje ísť do najbližších volieb VÚC samostatne a zmena na jednokolovú voľbu by mohla ich kandidátom uškodiť. Podpredseda strany Anton Hrnko sa aj napriek jasným vyjadreniam zvyšných vládnych strán o dosiahnutí dohody vyjadril, že o zmenách ešte stále rokujú. „Možno oni rokujú vnútri SNS. Pán Danko ako predseda SNS však prikývol,“ reagoval na Hrnkovo vyhlásenie Bugár.

    Na presadenie zmien však ani dohoda koalície nestačí. Ide totiž o zmenu ústavy, na ktorú je potrebných minimálne 90 hlasov poslancov. Už teraz to však vyzerá, že minimálne v prípade opozičnej SaS návrh nepochodí. Poslanec Peter Osuský za SaS vysvetľuje, že takáto zmena systému by mohla hrať do karát extrémistickým kandidátom a nepovažuje ju preto za najlepšiu cestu.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -