Vladimir Putin: Jadrové zbrane? Môže prísť niečo horšie. Geneticky upravené bytosti na zabíjanie. Musíme to zastaviť

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Putin popustil uzdu obavám z budúceho vývoja vedy, ktorá by mohla z jeho pohľadu ovplyvniť vojenstvo a otriasť bezpečnostnou oblasťou. „V budúcnosti by mohli vzniknúť nadľudské bytosti s ešte deštruktívnejšími schopnosťami, ako majú jadrové bomby. Títo supermani nebudú cítiť bolesť a ich schopnosť hromadne zabíjať bude prakticky neobmedzená. Pôjde o vopred naprogramovaných vrahov,“ cituje denník The Sun ruského prezidenta a odkazuje na film z roku 1992 Univerzálny vojak.

    Putin okrem iného hovoril, že súčasná veda sa už blíži k rozlúšteniu kódu, ktorý umožní vytvoriť človeka s vopred naprogramovanými vlastnosťami. „Pred takýmto hraním sa na Boha však musím dôrazne varovať. Konečná podoba genetického kódu by mala byť ovplyvnená len prírodou alebo, ako sú presvedčení veriaci, Bohom. Takýto umelo vytvorený človek by mohol byť geniálny matematik alebo aj vojak – stroj na zabíjanie,“ pokračoval.

    „Ľudstvo vstúpi v blízkej budúcnosti do zložitej fázy, a preto musí o to zodpovednejšie dbať na svoju ďalšiu existenciu. Svetoví vodcovia sa musia zhodnúť na opatreniach, ktorých cieľom bude dostať vývoj umelo vytvorených bytostí pod kontrolu. Chcem znovu zopakovať, že v tejto oblasti vedy nikdy nesmieme zabúdať na etické otázky,“ konštatoval Putin, ktorý minulý mesiac vyjadril svoje obavy otázkou: „Kedy nás technológia ,zožerie‘?“

    Ale ani niektorí ruskí experti sa na budúcnosti, ako ju v temných farbách opisuje Putin, nezhodnú. „Dúfam, že niečo také sa nikdy nestane. Napokon rýpadlá či bagre odvádzajú svoju prácu lepšie a rýchlejšie ako ľudia a tiež ich nejedia,“ uviedol bývalý agent KGB a aktuálne šéf internetovej spoločnosti Yandex Arkady Volozh. Umelá inteligencia je však pre Putina horúcou témou už niekoľko ostatných týždňov.

    Nedávno upozornil, že umelá inteligencia predstavuje budúcnosť pre Rusko a vôbec celé ľudstvo. „Vývoj nových technológií ponúka veľké príležitosti, a kto túto oblasť vedy ovládne, stane sa zároveň nespochybniteľnou silou v rámci celého sveta. Namiesto pretekov, akých sme boli svedkami v oblasti zbrojenia, by som ja osobne preferoval výmenu nových poznatkov s ostatnými krajinami sveta.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -