Vláda zmierňuje občanom ekonomické dôsledky koronavírusu

    0
    Na snímke rokovanie vlády SR v Bratislave. (Autor: TASR)

    „Ministerstvo financií SR vypracovalo návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky o zániku daňového nedoplatku zodpovedajúceho nezaplatenej sankcii prislúchajúcej k zaplatenej dani z príjmov z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie v Slovenskej republike od 12. marca,” uviedol rezort v schválenom materiáli.

    Odpustenie sankcií za oneskorené podanie daňového priznania a zaplatenia dane sa týka občanov a firiem, ktorí mali povinnosť daň priznať a zaplatiť v termínoch do 31. marca, do 30. apríla a do 31. mája.

    Podnetom pre vypracovanie návrhu nariadenia vlády je podľa rezortu financií potreba riešenia aktuálnych problémov súvisiacich s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny.

    Nariadenie je opatrením na zamedzenie šírenia koronavírusu, a tiež opatrením na zmiernenie ekonomických dôsledkov pre daňové subjekty.

    Rezort toto opatrenie už pripravil pre nastupujúcu vládu.a nebude mať výrazný fiškálny vplyv.

    „Nariadením vlády sa rušia všetky sankcie, ktoré by mohli dopadnúť na tých, ktorí majú podať priznanie na daň z príjmu fyzických aj právnických osôb do 30. júna 2020,” avizoval Kamenický.

    Podľa jeho slov to znamená, že úplne všetky osoby, ak podajú priznanie a zaplatia daň neskôr, tak sú oslobodené od sankcií.

    „Podnikatelia si nemusia dávať na to žiadosti, ale aby sa aj právne vyčistila táto vec, tak bude potrebné, aby nový parlament prijal lex korona,” priblížil Kamenický.

    Ministerstvo na tomto opatrení už pracuje.

    „Nový minister financií bude mať všetko pripravené a bude musieť s novou vládou prijať určité rozhodnutia,” dodal Kamenický.

    Okrem toho ministerstvo financií pripravilo tri druhy podnikateľských úverov.

    Budú to bezúročné úvery vo výške od jedného milióna eur do 10 miliónov eur, ktoré budú dotované štátom na základe tzv. pravidiel de minimis.

    - Reklama -