Vláda zľahčuje situáciu, zdôraznil štrajkujúci učiteľ Kočan v RTVS

    0
    Zľava: exminister školstva Juraj Draxler a prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman (Autor: SITA)

    Reagoval tak na dnešné vyhlásenie premiéra, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk a do 5. marca už pre nich viac urobiť nemôže. Podľa Kočana v štrajku chcú vydržať čo najdlhšie a nie je rád, že vláda zľahčuje situáciu. Kočan sa ospravedlnil rodičom, ktorým štrajkom spôsobia komplikácie. „Štrajk nie je naším cieľom, ale prostriedkom,“ vyhlásil. Podľa neho od roku 2011 urobili všetko preto, aby sa tejto situácii predišlo, ale pre nezáujem im nezostalo nič iné, iba pristúpiť k takémuto krajnému riešeniu. Odmieta tvrdenia, že legislatívny proces je už ukončený a do volieb nie je možné pristúpiť k žiadnym zmenám. V tomto názore ho podporil aj exminister školstva Martin Fronc z KDH, ktorý uviedol, že pri dobrej vôli je vláda schopná do volieb urobiť nejaké kroky aj vzhľadom na dobrý ekonomický vývoj.

    Minister školstva Juraj Draxler očakáva, že skutočný počet štrajkujúcich bude malý a on nemá dôvod podať demisiu a odísť od rozbehnutej práce. Naopak Fronc v diskusnej relácii uviedol, že štrajk je dôkazom toho, že Draxler zlyhal.

    Minister Draxler v diskusii uviedol, že plat 650 pre začínajúceho učiteľa je nízky. Chcú preto v prípade, že bude Smer-SD po voľbách súčasťou vlády, nastaviť štruktúru tak, aby platy rástli rýchlejšie mladým učiteľom. Mladí učitelia sa podľa ministra často nedostávajú ani ku všetkým príplatkom, na ktoré majú nárok, lebo o nich nevedia. Prisľúbil ďalej, že v programovom vyhlásení vlády, ak ho budú pripravovať, budú jasné garancie, ako sa budú zvyšovať platy všetkým učiteľom. Zdôraznil, že dokážu navyšovať kapitolu školstva, ale je potrebné v školstve urobiť poriadok tak, ako to spravili v oblasti športu. Minister zdôraznil, že potrebuje konštruktívnych partnerov, s ktorými by sa bavil o reálnych požiadavkách a spolu by participovali na stransparentnení prostredia. Zopakoval, že načasovanie štrajku svedčí o tom, že ide o čisto politickú akciu, a napríklad požiadavku na 400 miliónov eur v tomto roku na didaktické prostriedky označil za detinskú.

    - Reklama -