Vláda zasadne pred letnou prestávkou zrejme naposledy: Témou bude aj Krásna Hôrka

    0
    Hrad Krásna Hôrka (Autor: TASR)

    Komplexná revitalizácia hradu Krásna Hôrka si zo štátneho rozpočtu vyžiada takmer 35 miliónov eur. Hrad i jeho areál má byť plne sprístupnený v roku 2023.

    Rezort kultúry v predloženom materiáli deklaruje, že cieľom obnovy nie je iba dosiahnutie stavu pred devastujúcim požiarom v roku 2012, ale aj odstránenie nevhodných úprav z posledných desaťročí, po obnove by mal mať hrad vyzerať tak ako na začiatku 20. storočia.

    Za rekonštrukciu a dostavbu špecializovanej geriatrickej nemocnice v bratislavských Podunajských Biskupiciach by mal štát zaplatiť viac ako 8,1 milióna eur s DPH.

    Prínos zrekonštruovaného pavilónu má spočívať najmä v odľahčení nemocníc na Kramároch, respektíve v plánovanej nemocnici na Rázsochách, v Ružinove a v Petržalke.

    Tie by sa podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR mali zamerať na zdravotnú starostlivosť s vyššou obrátkovosťou lôžok. V UNB by zas mali pribudnúť parkovacie domy, na ktoré MZ navrhlo vyčleniť viac než 7,2 milióna eur.

    V tejto súvislosti sa tiež majú reorganizovať príjazdové komunikácie do areálu nemocnice. Po novom majú mať ambulantná časť, ústavná časť a oddelenie centrálneho príjmu samostatné príjazdy.

    Vláda sa bude v stredu zaoberať aj Akčným plánom transformácie hornej Nitry.

    Ten je postavený na štyroch pilieroch, ktorými sú mobilita a prepojenosť regiónu, ekonomika, podnikanie a inovácie, udržateľné životné prostredie, kvalita života a sociálna infraštruktúra.

    Návrh pripravil Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Vicepremiér predkladá kabinetu aj Akčný plán digitálnej transformácie Slovenska na roky 2019 – 2022.

    Ten pokrýva oblasti hospodárstva, spoločnosti a vzdelávania, verejnej správy, rozvoja územia a výskumu. Dokument obsahuje opatrenia, ktoré je možné začať realizovať od 3. štvrťroka 2019 do konca roku 2022.

    Ministri by mali rozhodnúť aj o materiáli, zásluhou ktorého Slovensko získa viac času na čerpanie úveru z Európskej investičnej banky (EIB) na spolufinancovanie eurofondových projektov.

    Umožní to dodatok k dohode o financovaní, ktorý predkladá Ministerstvo financií (MF) SR. Schválením dodatku by mohol štát čerpať tieto zdroje do 31. marca 2023.

    Ďalším bodom rokovania je napríklad zriadenie zastupiteľských úradov v azerbajdžanskom Baku a arménskom Jerevane. Vládny kabinet má tiež rozhodnúť o trvalom zabezpečení nehnuteľností pre najvyšších ústavných činiteľov.

    Slovenský premiér bude môcť podľa návrhu bývať vo vile na Mudroňovej ulici 47, predseda Národnej rady (NR) SR v dome na Gorazdovej 27. Tieto budovy by mal štát odkúpiť.

    - Reklama -