Vláda v programovom vyhlásení akosi pozabudla na nezamestnaných a nič konkrétne nepovedala ani o sľubovaných pracovných miestach, tvrdí odborník

    0
    Podpisovanie koaličnej zmluvy. (Autor: SITA)

     „Nemajú tam nič konkrétne o riešení nezamestnanosti v segregovaných rómskych osadách ani nič konkrétne, čo by riešilo problém dlhodobej nezamestnanosti. Všetko sú to všeobjímajúce frázy, ktoré nič neriešia,“ uviedol ekonóm Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti pre portál Aktuálne.sk.

    Inštitútu zamestnanosti sa podľa Páleníka nepodarilo presadiť viac peňazí na zníženie dlhodobej nezamestnanosti, ktorá predstavuje na slovenskom trhu práce problém. Ľudia, ktorí zostanú bez práce dlhšie ako rok, sa majú potom problém znova zamestnať, strácajú pracovné návyky a problém je aj v naviazaní na určitú lokalitu, v ktorej však príležitosti na prácu často chýbajú.

    Nová koaličná vláda pod taktovkou Roberta  Fica síce vraví, že chce riešiť aj problém dlhodobo nezamestnaných, ale podľa odborníka nepredkladá žiadne konkrétne kroky, ako to chce v praxi dosiahnuť.

    Vytvoriť 100-tisíc nových pracovných miest, ako sľubuje vláda v programovom vyhlásení, však nie je podľa Páleníka také jednoduché, ako sa zdá. Počas štvorročného volebného obdobia totiž odíde do dôchodku približne 16-tisíc ľudí a aj ich miesta bude treba zaplniť. „Bude tam prítok mladých, no keď to človek zráta, treba zamestnať 45 percent nezamestnaných, aby splnili tento sľub,“ tvrdí Páleník.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -