Vláda skompletizovala Súdnu radu

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

    Dve z troch vládnych kresiel boli v Súdnej rade voľné od septembra 2017. Žitňanská mená predložila po tom, ako sa parlamentu podarilo minulý týždeň zvoliť tretieho zástupcu v Súdnej rade. V tajnej voľbe uspel kandidát Smeru-SD, advokát Michal Mišík.

    „Obidvaja kandidáti spĺňajú kritériá stanovené zákonom, spĺňajú kritériá, ktoré sme si dohodli v programovom vyhlásení vlády. Obidvaja sú skúsení advokáti, pán doktor Jablonka aj dlhoročne pôsobí na akademickej pôde, externe prednáša aj v Justičnej akadémii a zároveň sú to kandidáti, na ktorých sme sa v koalícii dohodli,“ povedala Žitňanská.

    Od nových členov očakáva, že obohatia diskusiu v Súdnej rade. „Ten samotný fakt, že členovia Súdnej rady za výkonnú moc alebo za iné zložky moci sú nesudcovia, vnímam tak, že dokážu práve takýto kandidáti doniesť možno do tej diskusie v Súdnej rade trošičku ten iný pohľad zvonka na justíciu a v niektorých debatách to môže byť podľa mojej mienky užitočné, keď ten justičný kruh nie je taký uzatvorený,“ zhodnotila.

    Žitňanská pôvodne avizovala, že obe nominácie budú z akademického prostredia, to sa naplnilo len spolovice. Obaja noví členovia Súdnej rady sú advokáti, Jablonka (38) okrem toho pôsobí aj ako odborný asistent na Katedre obchodného a hospodárskeho práva Univerzity Komenského v Bratislave.

    Je tiež lektorom Justičnej akadémie SR, predsedom prvostupňového disciplinárneho senátu Slovenskej advokátskej komory (SAK) a rozhodcom Rozhodcovského súdu SR. Hromcová (55) pôsobí ako advokátka v Žiline. Je členkou predsedníctva SAK a pracuje v jej pracovnej skupine pre verejné právo a v pracovnej skupine regionálnych zástupcov.

    - Reklama -