Vláda schválila opatrenia hospodárskej mobilizácie pre organizácie

    0
    Na snímke zľava minister financií SR Eduard Heger, predseda vády SR Igor Matovič, minister životného prostredia SR Ján Budaj a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačovej konferencie po skončení rokovania novej vlády 21. marca 2020 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Cieľom návrhu nariadenia z dielne ministerstva hospodárstva je podľa predkladacej správy zabezpečiť realizáciu potrebných opatrení hospodárskej mobilizácie na riešenie krízovej situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19.

    Vláda napríklad zaviazala ministerstvá alebo okresné úrady, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie, vybrať zariadenia, ktoré budú vhodné na umiestnenie repatriovaných fyzických osôb alebo nakazených fyzických osôb do karantény.

    Pokiaľ ide o karanténne oblasti v rómskych osadách, prípadne o iné určené oblasti, tak v nich má príslušné ministerstvo zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou alebo potravinami, ako aj ich dezinfekciu a stráženie.

    Zabezpečiť prednostnú výrobu tovarov alebo dodávku služieb pre štát musia podľa schváleného nariadenia aj firmy, ktoré nepatria k subjektom hospodárskej mobilizácie, ale vyrábajú napríklad dezinfekčné gély, lieh alebo ochranné rúška.

    Okresné úrady majú právomoc vydávať príkaz na pracovnú povinnosť fyzickej osobe podľa potrieb určených subjektov hospodárskej mobilizácie, ktorí vykonávajú nariadené opatrenie hospodárskej mobilizácie.

    Výdavky na nariadené opatrenia hospodárskej mobilizácie sa budú financovať z rezervy štátneho rozpočtu.

    - Reklama -