Vláda schválila akčný plán pre elektromobily. Tu sú jeho priority

    0
    (Autor: )

    Informoval, že pre podnikateľov používajúcich elektromobily sa zavedú zrýchlené odpisy na elektromobily a nabíjacie stanice. Motivačnou novinkou, ktorú prináša akčný plán pre motoristov jazdiacich na elektromobiloch, sú podľa neho farebne (zelené) odlíšiteľné evidenčné čísla vozidla. Tie ich budú oprávňovať jazdiť napríklad vo vyhradených jazdných pruhoch či parkovať v nízkoemisných zónach. Zvýšiť záujem o vozidlá s alternatívnym pohonom by mala aj informačná kampaň, jej súčasťou bude nový portál venujúci sa len tejto téme.

    Zjednošia výstavbu nabíjacích staníc

    Jednou z priorít akčného plánu je podľa jeho informácií budovanie infraštruktúry. “Ministerstvo hospodárstva SR plánuje podporiť budovanie nabíjacích staníc pre samosprávy. Cieľom je podpora budovania potrebnej infraštruktúry aj mimo hlavných ťahov,” zdôraznil Žiga.

    Poznamenal, že v prípade nabíjacích staníc sa počíta aj so zjednodušením administratívneho procesu pri ich výstavbe. Akčný plán tiež počíta so zavedením povinnosti budovať nabíjaciu infraštruktúru pri výstavbe nových parkovacích miest. Túto povinnosť upraví príslušná legislatíva. V súčasnosti je na Slovensku približne 250 nabíjacích staníc. 

    Ak chceme zostať medzi lídrami, musíme podporiť elektromobilitu, tvrdí Žiga

    Ďalším z dôležitých opatrení v Akčnom pláne rozvoja elektromobility je podpora výskumu, vývoja a konkurencieschopnej a udržateľnej priemyselnej výroby batérií pre elektromobily. “Slovensko dobre naštartovalo podporu elektromobility, ale v ďalších krokoch je nevyhnutné nasmerovať svoju pozornosť aj na podporu výroby komponentov do elektromobilov,” podčiarkol šéf rezortu hospodárstva. 

    Vláda v stredu súhlasila s Akčným plánom rozvoja elektromobility z dielne rezortu hospodárstva. Schválený materiál obsahuje 15 konkrétnych opatrení, ktoré by mali byť realizované do dvoch rokov. Cieľom je nielen zvýšiť počet elektromobilov na cestách, ale aj rozvoj potrebnej infraštruktúry či investície do výskumu a vývoja komponentov do elektromobilov. 

    “Slovensko je automobilová veľmoc, elektromobilita je trendom v tomto odvetví a ak chceme zostať medzi lídrami, musíme podporiť toto nové smerovanie,” zdôraznil.  Žiga dodal, že súčasťou akčného plánu je aj pokračovanie úspešného projektu podpory kúpy elektromobilov. Ministerstvo hospodárstva SR plánuje vyčleniť na túto podporu päť miliónov eur. Systém podpory by mal byť nastavený rovnako ako pri pilotnom projekte, ktorý rezort hospodárstva realizoval so Zväzom automobilového priemyslu (ZAP) SR. Pilotný projekt podpory kúpy elektromobilov mal podľa MH SR pozitívny vplyv na rast predaja elektrických vozidiel.

    Podporu už využilo 831 žiadateľov

    Od novembra 2016 do júna 2018 využilo podporu 831 žiadateľov. Podpora išla na kúpu 514 batériových elektrických vozidiel a 317 plug-in hybridných vozidiel. “Počet batériových a plug-in hybridných elektrických vozidiel s možnosťou dobíjania zo siete bol ku koncu minulého roka približne 1700. Ak k nim pripočítame aj hybridné vozidlá s interne nabíjanou batériou, ich počet je okolo 5000,” doplnil rezort hospodárstva. 

    - Reklama -