Vláda sa zbúra prototypy Trumpovho múru na hraniciach s Mexikom

    0
    Americký prezident Donald Trump počas tlačovej konferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po rokovaní vo fínskej metropole Helsinki (Autor: TASR)

    Vláda prezidenta Trumpa oznámila, že prototypy už splnili svoj účel a prvky z nich boli využité pri tvorbe súčasného návrhu pohraničného plota. Odstránením prototypov sa má vytvoriť priestor na rozšírenie druhej vrstvy pohraničnej bariéry. Štyri betónové a štyri oceľové panely boli umiestnené tesne vedľa seba neďaleko bariéry, ktorá oddeľuje San Diego od mexického mesta Tijuana. Prezident v marci minulého roka oblasť navštívil, aby sa oboznámil z ich inštaláciou.

    Prezidentovi spojenci podľa AP prototypy považovali za prejav odhodlania posilniť bezpečnosť hraníc a splniť jeden z hlavných sľubov svojej prezidentskej kampane. Odporcovia ich označovali za plytvanie peniazmi daňových poplatníkov a nesprávne poňatý prejav agresivity voči Mexiku a imigrantom hľadajúcim v USA nový domov, uvádza agentúra.

    Výstavba múru na južnej hranici USA s Mexikom patrí k prezidentovým predvolebným prísľubom. Trump v predvolebnej prezidentskej kampani v roku 2016 vyhlasoval, že v prípade víťazstva vo voľbách bude viesť prísnu prisťahovaleckú politiku, skoncuje s migráciou ľudí z moslimských krajín a výrazne predĺži bariéru na južnej hranici USA, pričom sľuboval, že za ňu zaplatí Mexiko.

    - Reklama -