Vláda podľa Klubu 500 odmietla postoje a návrhy zamestnávateľov

    0
    Na snímke zľava zakladateľ Slovenského farmárskeho družstva Daniel J. Kratky, predseda Klubu 500 Vladimír Soták a výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor 4. júla 2018 (Autor: TASR)

    Vláda v stredu schválila návrh nariadenia ministerstva práce, ktorým sa zvyšuje minimálna mzda na 580 eur zo súčasnej úrovne 520 eur. Podľa Klubu 500 tak odmietla postoje a návrhy zamestnávateľov.  Tí presadzovali zvýšenie minimálnej mzdy na 552 eur.

    Podľa Klubu 500 bol ich návrh prepojený so zvýšením nezdaniteľnej časti dane na uvedenú sumu, čím by bola minimálna mzda oslobodená od dane. K tomu navrhovali nižšiu sadzbu v prípade zdravotných odvodov a zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky pre zdravotné odvody vo výške 380 eur mesačne.

    “Klub 500 je sklamaný z vládou schváleného návrhu. Nemáme nič proti samotnému zvyšovaniu minimálnej mzdy, ako problematické vnímame prepojenie minimálnej mzdy na 42 iných právnych predpisov, v čom je Slovensko svetový unikát. S vyššou minimálnou mzdou sa tak zvyšujú aj mnohé iné príplatky, a tým neúmerne rastú náklady zamestnávateľov.

    V čase spomalenia európskej i slovenskej ekonomiky to ohrozuje konkurencieschopnosť slovenského priemyslu,” uviedol v stanovisku pre médiá výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

    Minister práce Ján Richter (Smer-SD) dostal za úlohu prísť s návrhom, ako minimálnu mzdu odpojiť od príplatkov. V súvislosti s tripartitnými rokovaniami o minimálnej mzde je presvedčený o tom, že návrh ministerstva je kompromisný a “niet víťazov ani porazených”.

     

    - Reklama -